Свађајте се, али овако...

Нормално је да се парови свађају, то чак може и да ојача везу, кажу стручњаци. Али, важно је КАКО се свађате…

Занимљивости 05.06.2017 | 16:15
Свађајте се, али овако...
Свађе, уколико нису свакодневне, нису знак да су веза или брак лоши. Тачније, повремено неслагање је знак да сте у здравој вези/браку.

Али, кључ је у томе како се расправљате - стручњаци кажу да ако на одређен начин износите аргументе у расправи, можете чак и да се зближите са партнером, уместо да га отерате од себе.

Ево како да се расправљате, а да заправо смирите ситуацију.

Признајте када сте повређени

Љубав нас чини рањивим и у том смислу је мач са две оштрице. Ретко ко може да нас повреди као вољена особа јер она зна наше слабе тачке - тешке тренутке из детињства, најдубље страхове… а све то може да буде "оружје" којим ће нас повредити. Када нас евентуално и повреде, понос нас често спутава да признамо да смо повређени, па уместо тога узвратимо једнако "убојитим" коментаром.

Другим речима, рањивост коју подразумева близак однос са партнером, користимо једни против других. Зато одолите потреби да узвратите. Уместо тога, реците да вас је партнеров коментар повредио. На тај начин ћете му, нимало агресивно, ставити до знања да не желите даље да учествујете у тој деструктивној расправи.

Осим тога, тако ће партнер/партнерка бити свестан шта је урадио и вероватно ће се другачије поставити у тој ситуацији.

Не показујте љутњу

Љутња или бес током свађе су наша мера заштите и то је осећање које нас тренутно штити од емоција попут страха или туге. Али, љутња нас спречава да признамо ова тешка осећања. Показивање љутње нас "вара" тако што нас наводи да помислимо како радимо нешто да бисмо решили проблем, али заправо није тако.

У тренутку расправе, учиниће вам се да је ваша љутња оправдана. Ако мало боље размислите, показујемо бес јер желимо да натерамо партнера да се у тренутку осећа једнако лоше као и ми. Заправо, емоција која стоји иза тог беса је најчешће страх. Иза: "Зашто си остао тако касно напољу?", крије се страх да нисмо вољени, кажу психолози.

Они предлажу да, уместо да показујете бес и љутњу, покушате цивилизовано и одговорно да разговарате са партнером о проблему, а не да одмах кренете у напад.

Не говорите "никада више"

"Никада ме не слушаш!" Речи попут никада или увек су потпуно бесмислене у свађи јер не дозвољавају никакве изузетке. А сложићете се, нико не касни баш увек, на пример, па ове речи представљају пасивну агресију која је погубна за везу или брак.

Зато мала промена речи током расправе може много да помогне. Да бисте имали конструктивну расправу, избегавајте ове речи. Много је боље рећи, на пример: "Понекад си врло пажљив/а према мени и то баш волим. Али, понекад си веома безобзиран/безобзирна и то ме повређује".

Тиме им стављате до знања да имају избор, али да често праве погрешан и дајете им шансу да то промене.

Не изигравајте жртву

Изигравање жртве је начин да покушате да натерате партнера да се, из сажаљења, понаша како ви желите.

Али, то вас дугорочно неће нигде одвести. Ви желите да партнер "изабере" вас зато што то жели, а не зато што вас сажаљева.

Уосталом, није фер да он/она не може да изрази своја осећања јер сте ви осетљиви на одређену тему.

Будите искрени

Да би веза или брак опстали, потребно је да се оба партнера осећају пријатно, да могу да буду оно што јесу, да могу слободно да изразе своје мишљење. Дакле, да искрено и јасно могу да кажу оно што мисле.

Међутим, то не значи да током расправе можете да говорите шта вам падне на памет, непромишљено. Не кажемо да треба да лажете, већ само да бирате речи којима нећете повредити партнера. Разговарајте о проблему, али потрудите се да не будете себични и да не мислите само о својим осећањима.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар