Кисеоник ствара нове крвне судове

Боравак у хипербаричној комори посебно је добар за дијабетичаре. Пацијенти имају серију од 10 до 15 сеанси које укупно трају од 60 до 80 минута. После третмана ниво шећера смањује се за две јединице.

Здравље 09.05.2017 | 07:59
Кисеоник ствара нове крвне судове
БОРАВАК у хипербаричној комори најчешће се препоручује оболелима од дијабетеса да би се санирале хроничне компликације ове болести. Терапија која подразумева удисање 100 одсто чистог кисеоника смањује ниво повишеног шећера у крви, а делује и на компликације које у организму настају због њега. На Војномедицинској академији, једној од установа која има ову комору, око 40 одсто пацијента Центра за хипербаричну медицину су дијабетичари.

Пуковник примаријус доктор Милорад Рабреновић, начелник Центра, каже да пацијенати са дијабетесом долазе на превентивне третмане, али и да има доста оних код којих је већ дошло до оштећења.

- Најчешћа компликација коју ми срећемо је полинеуропатија, код које је карактеристично да се прво изгуби осећај за сензорну грану нерава, и то најчешће на стопалима - објашњава др Рабреновић.

- Они због тога изгубе осећај за бол, па се дешава да не примете појаву ранице или повреду на стопалу, која се често врло лако инфицира. Уз полинеуропатију настаје и ангиопатија, где долази до оштећења крвних судова и исхемије, па се јавља печење у нози, болови при дужем ходању, хладноћа стопала и прстију, а у нелеченим случајевима развија се и гангрена.

Третмани у хипербаричној комори одређују се индивидуално у зависности од здравственог стања особе. Пацијенти имају серију од 10 до 15 сеанси које укупно трају од 60 до 80 минута, а у случајевима када код особе постоје ране терапије трају и дуже. Побољшање се, тврди наш саговорник, види већ после неколико третмана.

- Хипербарични кисеоник који се удише до 20 пута се више раствара у плазми него у нормалним условима, а растворљивост је у ствари лек - каже др Рабреновић.

- Ткива на овај начин добијају кисеоник много више него у нормалним условима, тај кисеоник је бактерицидан, делује антизапаљенски и стимулише имуни систем пацијента. Такође, даје бољу продукцију енергије и ствара нове ситне крвне судове који заобилазе оштећене крвне судове и "хране" ткиво. Приметили смо да код пацијената са повишеним шећером, после боравка у комори долази до побољшања општег стања, метаболички процеси се убрзавају, ниво шећера се смањује чак и до две јединице. То јесте привремено смањење, али пацијенти тврде да је у неком дужем периоду после коришћења коморе, њихов ниво шећера знатно нижи и стабилнији.

БЕЗ УПУТА 5.000 ДИНАРАТРЕТМАНИ у хипербаричној комори у ВМА, која има мали капацитет од свега осам места, намењени су војним осигураницима свих категорија и војним пензионерима из целе Србије, који овде долазе на упут. Цивилни осигураници плаћају третман и он кошта 5.000 динара. Упут од лекара у овом случају није потребан, неопходно је само да закажу термин у овој установи и понесу здравствену документацију.

Доктор Рабреновић каже да је код рана насталих због исхемије потребно више времена да се створе нови крвни судови, али да се после већег броја третмана ткиво готово у потпуности регенерише. За опоравак и враћање осетљивости у стопалима, бољу циркулацију, и мањи бол у ногама потребно је времена. Зато се поновни долазак препоручује бар једном годишње.

Због специфичних услова у хипербаричној комори, пре уласка у комору пацијенти ипак морају да задовоље одређене критеријуме.

- Плућа, срце и уши морају да буду у стању да издрже услове у комори - каже др Рабреновић.

- У хипербаричну комору не смеју да иду особе које болују од епилепсије, плућних болести, астме и пнеумоторакса, особе који су имале операције на ушима, пацијенти са тешком кардиомиопатијом, као и они који болују и који су имали неку малигну болест. Веома је битно да дијабетичари са хипербаричном терапијом превентивно крену што раније, јер на тај начин шитите крвне судове, очи, срце, плућа, бубреге, и остале органе.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

09.05.2017 18:48

ПА БОГДАНИЋ У БАЊИ У ТЕСЛИЋУ ИМА ХПБ КОМОРУ - КУПИО МУ ЈЕ ТАТА !!!

ОДГОВОРИТЕ