6 најчешћих узрочника лошег задаха

Уобичајени узроци лошега задаха су пушење, поједине намирнице и алкохол. Међутим, код неких људи задах није пријатан ни након прања зуба.

Здравље 19.04.2017 | 16:10
6 најчешћих узрочника лошег задаха
Ово су најчешћи узрочници овог проблема о ком се ретко говори:

1. Дишете на уста
Дисањем на уста пљувачка испарава, што исушује усну шупљину и онемогућава испирање микроорганизама и честица хране између зуба. Дисање на уста уобичајено је за време прехладе и алергија, као и код оних који спавају отворених уста. Лекари препоручују да имате то у виду и да себи обезбедите бољу хидратацију.

2. Избегавате оброке
Када прескачете оброке, тело не производи довољно пљувачке и честице хране коју сте јели у неком тренутку остају у усној шупљини и стварају лош задах.

3. Узимање појединих врста лекова
Неке врсте лекова попут антихистаминика, диуретика, антипсихотика и лекова за опуштање мишића због својих својства могу изазвати нуспојаве као што су сува уста. У том случају нема производње довољно пљувачке, а тиме се и настањују бактерије.
Будући да у већини случајева не смете прекидати терапију, покушајте да темељно чистите језик после сваког оброка.

4. Имате каријес
Стварањем каријеса могу настати и шупљине у којима се сакупљају комадићи хране. Те честице су тешко доступне и изазивају лош задах.

5. Имате повишен шећер
Ако болујете од дијабетеса типа 1, ваш задах може рећи много тога о вашем стању. Уколико приметите да је ваш задах слаткастог мириса, постоји могућност да сте упали у дијабетичну кетоацидозу, врло опасну за оболеле од дијабетеса, која може изазвати срчани удар или отказивање бубрега. Остали симптоми су учестало мокрење, мучнина и укоченост мишића. Ако вам се ово догађа, а немате постављену дијагнозу дијабетеса, обавезно посетите лекара.

6. Болујете од Сјогреновог синдрома
Сјогренов синдром је поремећај имуног система, а појављује се углавном код жена средњих година и особа са другим аутоимуним болестима попут лупуса и артритиса. Оболели од овог синдрома често имају сува уста и због тога и лош задах.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

20.04.2017 23:09

Неком смрди из уста,горе него из гузице

ОДГОВОРИТЕ