Како побиједити прољећни умор?

Устајете мамурни и уморни, а нисте седели до ситних сати и нисте се опијали? Не паничите, јер је пролећни умор један од првих "весника" нове сезоне и организму је потребно време да се томе прилагоди после дуге зиме.

Здравље 27.03.2017 | 10:50
Како побиједити прољећни умор?
Ако ових дана осећате нервозу и борите се са главобољом, ни то није разлог за бригу јер све то могу бити симптоми раног пролећа.

Пролеће је најлепше годишње доба јер се буде и природа и људи, али многи нису у стању да се одмах прилагоде тој промени. Из троме зиме, кратких и тмурних дана, није једноставно прихватити обиље енергије која преплављује организам. Па, уместо да се људи осећају полетније јер су дани све дужи и светлији, често осећају малаксалост. Пролећни умор није болест већ привремено стање које траје све док се организам не адаптира на ново годишње доба. Колико дуго ће прилагођавање да траје зависи и од нас. Ипак, обратите пажњу уколико умор не пролази након дужег периода, тада би требало посетити лекара. Код старијих и хроничних болесника би обавезно требало и проверити терапију коју узимају- наглашава психолог и нутрициониста мр сци. Јелена Суботић-Кривокапић.

* Како да лакше поднесемо прелазак из зиме у пролеће?

- Већина особа у пролеће улази са залихама зимнице и наставља да једе "тешку" храну, која је неопходна зими за загревање тела. Те зимске залихе се троше и зато што приличан број људи на то тера немаштина. Ипак, у пролеће таква исхрана није препоручљива јер организам тражи енергију, а дигестивни тракт оптерећен тешком храном чини да се особа осећа уморном, малаксалом, исцрпљеном. По кожи може да се јави осип, приметни су подочњаци, као и отоци на ногама. Спољашњи утицаји доводе до учесталих главобоља и промена расположења, а смањен унос витамина, свежег воћа и поврћа до пада имунитета. У таквим околностима особа постаје неотпорна и на најбаналније вирусне инфекције, обично праћене кијавицом и другим симптомима налик прехлади. Због промене атмосферског притиска често долази до поремећаја и пада крвног притиска, а због неизбежног стреса јавља се раздражљивост.

ВЕЖБАЊЕ

Уколико са првим пролећним данима почињете физичку активност, нека вам јеловник буде избалансиран. У противном, можете наталожити више масти него мишића.

Пре сваког тренинга, нипошто не једите месо, свеже воће и поврће, већ житарице, односно мусли и мед које подижу енергију, а не оптерећују желудац. Такође, храну не конзумирајте непосредно пред тренинг већ раније како организам не би трошио енергију у варењу које отежава вежбање. Идеално је да главни оброк поједете три часа пре тренинга.
 
* Докле може да траје пролећни умор?

- Када се организам у потпуности адаптира на ново годишње доба, нестаће сви симптоми карактеристични за пролећни умор. Прилагођавање траје две до три недеље, тачније до тренутка када се устале температуре на плус 15 до 20 степени. Заправо, организам не региструје промене по календару, већ по дешавањима у природи, а температурне осцилације су најочигледнија.

* Шта би требало предузети?

- Док се организам не прилагоди, неопходно је учинити одређене напоре да би прелазак из зиме у пролеће био што безболнији. Пре свега, требало би смањити ниво стреса колико је то могуће и не реаговати баш на сваку непријатну ситницу. На тај начин очуваћемо неопходну енергију за виталност организма. Правилно дисање је добар начин да се савлада стрес, а подразумева дубоки удисај и лагани издисај неколико пута у току дана. Веома је важно да се довољно спава, најмање шест и по до осам сати без прекида. Примарна потреба организма је да се, с почетком пролећа, буди раније, већ са свитањем. Ако не спавате довољно, осећаћете хроничан умор. Поподневна дремка не може да замени ноћно спавање.


 ЈЕДИТЕ УМЕРЕНО

Количина хране је веома важна у пролећном периоду, зато што већина људи током зиме изгуби прави осећај глади. И са пролећним намирницама може доћи до преједања, при чему се јавља осећај тежине у желуцу, а тромост у телу. Да би се осећали испуњени новом енергијом, са сезонским намирницама будите умерени.

Воће никако не конзумирајте одмах после оброка, већ пола сата пре или два сата касније. Најбоље је да воће буде ужина, односно посебан оброк. Ни вода се не препоручује за време јела. Чашу воде попијте пре оброка и мање ћете јести. Истраживања су показала да људи који пију воду током јела, не сажваћу храну довољно већ је са водом "прогурају" до желуца. Зато је најбоље да ослушкујете организам и сигнал када му је потребна вода, а када храна. Свако преједање не само да га оптерећује, већ и трује.
 
* Која рекреација се препоручује?

- Што чешће боравите напољу, лагано шетајте или радите физичке активности прилагођене старосном добу, јер то доприноси ревитализацији организма. На тај начин се стимулише циркулација, крвоток и лимфоток, а дневно светло подиже ниво серотонина. Боравак напољу повећава виталност, јача вољу и мотивацију. Због витамина Д који организам не може да синтетише, посебно је важно боравити на сунцу. Наравно, не у подне када је најјаче. Довољно је и 15-ак минута пре подне или у поподневним сатима. Важно је и што више и чешће пити воду коју зими многи не пију довољно, па организам прочистити од нагомиланих токсина. Већина људи није свесна, али њихов организам вапи за водом. Да би се "спрали" токсини нагомилани током метаболичких процеса, морају да је пију више. Тако стимулишу рад бубрега и повећају филтрацију крви пошто се убрзава циркулација, боље је снабдевање ткива и органа кисеоником. Крвни притисак се подиже до нормалних граница и тонизира цело тело. Ово је веома важно, јер само очишћен организам и ослобођен од токсина, може да се покрене на прави начин, да има добар крвоток и лимфоток, па самим тим и снажан имунитет.

* Каква би требало да буде исхрана у овом периоду?

- Окрепљујућа и са много витамина и минерала. По могућству шарено сезонско воће и поврће којем је сада време. Значи, никако јагоде које касније стижу на нашем поднебљу, већ ротквице, зелена салата, млади лук, тиквице, спанаћ, броколи, шаргарепа и све намирнице карактеристичне за рано пролеће. Оне су пуне минерала и витамина који су свима потребни, а природа је све сама добро уредила да нема потребе да се крше њена правила. Уопште није случајно то што се лубенице јављају усред лета, током великих врућина, када је организму стално потребна течност. Дакле, јеловник ускладите са годишњим добом.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар