Гастритис мучи због зелениша са трпезе

Код неких особа, нарочито код оних који пате од синдрома иритабилног црева, промена исхране и обиље зелениша у пролеће узрокују бројне тегобе. Зато није реткост да се управо у ово доба године чешће него иначе тражи помоћ гастроентеролога.

Здравље 27.03.2017 | 10:49
Гастритис мучи због зелениша са трпезе
Докторка Александра Павловић, специјалиста интерне медицине - гастроентерохепатолог Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" каже да конзумирање младог лука, ротквица, спанаћа, а нарочито броколија, црног и белог лука, купуса, патлиџана, краставца, паприке, кукуруза и махунарки може да изазове или погорша симптоме као што су надутост, болови у трбуху, појачани гасови, нередовне столице, дијареју:

- Већина ових намирница садржи шећере који су директно одговорни за отежано варење и доводе до дигестивних проблема. Зато пацијентима који имају ове тегобе препоручујемо да се придржавају "Фудмап дијете". Реч је о дијети која подразумева избегавање поменутих шећера.

Када надутост није превише изражена, као ни грчеви и гасови, од помоћи могу да буди само пробиотици који садрже и пребиотике.

ТЕРАПИЈА

Лечење захтева стрпљење и дијету, а по потреби психолошке третмане и лекове. Важно је да се препознају намирнице и стања која погоршавају симптоме. Најчешће грешке су у погрешном јеловнику и неодговарајућим механизмима у борби против стреса.
 
Од синдрома иритабилног црева обично пате пацијенти који су често психички напети и под стресом. Међутим, узрок овог стања је некад и интолеранција на одређену храну, па и алергије. Истраживања показују да овај синдром чешће погађа младе људе и двоструко је заступљенији код жена.

Најпоузданија дијагностика код упорних тегоба је гастроендоскопија, а од великог значаја су и преглед хормона штитасте жлезде, преглед столице на скривено крварење, као и колоноскопија и иригографија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЛОЛА

27.03.2017 10:32

Иситнити на кухињској дасци боквице у резанце, женске или мушке, направити са сиром сатрицу, или додати у сезонску салату , зачинити и гастритису кажеш: АДИО ! Боквицу користити свакодневно у виду салате од раног прољећа до касне јесени, послије кошења она се подмлађује. За плућа , за желудац. Можете додати листова маслачка, један лист исјецкане чуваркуће.

ОДГОВОРИТЕ