Пронађено седам планета налик Земљи

Пронађено је седам планета налик Земљи ван Сунчевог система и на некима од њих има услова за постојање живота, саопштили су научници Америчке свемирске агенције (НАСА).

Занимљивости 22.02.2017 | 21:39
Пронађено седам планета налик Земљи
Планете се налазе у сазвежђу Водолија (Акваријус), само 40 свјетлосних година од Земље, и орбитрирају око једне звијезде, навели су амерички и белгијски научници.

Према њиховим ријечима, планете круже око патуљасте звијезде Трапист-1, величине Јупитера. Три планете се налазе у такозваној "насељивој зони", где је могуће постојање воде и живота. Остале се налазе на прагу "насељиве зоне".

Научници наводе да су потребна додатна истраживања атмосфере да би се утврдило да ли на стјеновитим планетама може да опстане неки облик живота.

Планете су близу једна другој и орбитрирају попут Земље, што значи да је на једној половини увијек ноћ док је на другој дан.

НАСА наводи да се ради о најузбудљивијем свемирском открићу у последњих 15 година.

Астронаут са белгијског Универзитета у Лијежу Михаел Жилон оцијенио је да откриће само наговештај колико се планета налик Земљи налази у свемиру.

"Има 200 милијарди звијезда у нашој галаксији. Помножите то са десет и добићете број планета налик Земљи - а то је много", казао је Жилон.

Егзопланете - планете које се налазе ван Сунчевог система, највећа су нада човјечанства за проналажење ванземаљских облика живота, јер постоје велике шансе да се на некој од њих налазе услови слични као на Земљи.

Прошле године НАСА је пронашла двије настањиве планете налик Земљи. Једна од њих - Кеплер-452б, налази се у сазвежђу Лабуд, а удаљена је од Земље 1.400 свјетлосних година. 

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

22.02.2017 20:56

Прицају глупости , језиком који и сами не разумију. Ови зивоти и ова земља су све сто имамо и треба радити да буду сто љепси и дузи свима. Све остало је утопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гујан

22.02.2017 21:18

Ипак је Њемачка ближе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

22.02.2017 21:43

Управу си! Ја сам у околини Стуттгарта и могу само потврдити!

Name

супер

22.02.2017 21:28

Послао бих ја тамо наше политичаре, што даље то боље !

ОДГОВОРИТЕ