Почиње потрага за тајном Тутанкамоновом одајом

Археолози су започели планирање изгубљене, тајне коморе у гробници фараона Тутанкамона коју намеравају да траже уз помоћ најмодерније технологије радарских система.

Занимљивости 15.02.2017 | 08:37
Почиње потрага за тајном Тутанкамоновом одајом
Научници с Универзитета у Торину скенираће дубине и простор који се налази иза 3.300 године старе гробнице краља Тута.

Научници претпостављају да тајна комора – за коју су откривени докази да постоји – садржи посмртне остатке Тутанкамонове мајке, краљице Нефертити, као и огромну количину блага: када је откривена Тутанкамонова гробница, била је неопљачкана и у њој се налазило велико благо те се и данас сматра једним од највећих археолошких открића.

Египтолог Николас Ривс је открио: „Чини се да је пред нама још једно изванредно откриће из Тутанкаманове ере – претпостављамо да на северној страни његове гробнице имамо ходнике и коморе.“

Занимљиво је подсетити и како се откриће гробнице краља Тута дуго везало за клетву, још откако су је 1923. открили Британац Хауард Картер и његов тим. Лорд Карнавон, човек који је финансирао експедицију, умро је од уједа комарца. Радиолог који је скенирао гробницу такође је убрзо умро, један од чланова је умро од тровања – шест чланова од њих 26, колико их је било у експедицији, преминуло је недуго након открића гробнице.

Стога, за сваки случај, новом тиму пожелимо сваку срећу...

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар