После плоча и аудио-касете почеле да се враћају?

У време када се музика бесплатно скида са интернета, нови живот могле би да добију заборављене аудио-касете. Наиме, прошле године је у Америци неколико албума објављено управо на касетама, а њихова продаја порасла је за 75 одсто. Има ли иза то интересовања међу домаћим извођачима и издавачима?

Занимљивости 01.02.2017 | 11:07
После плоча и аудио-касете почеле да се враћају?
Последња касета на машинама ПГП РТС-а снимљена је пре десет година. Производњу која броји милионске тираже, затворила је група „Легенде“.

Радмило Цвијовић директор ПГП РТС-а наводи да је осамдесетих година, када је ПГП уводио производњу касета, то је била најсавременија производња, а тиражи су били невероватно велики.

„Месечно нам је требало до 800.000 касета, што це-де никад није достигао“, истакао је Цвијовић.

У квалитету звука це-де је престигао касету. Ипак, музичари са вишедеценијским стажом касете добро памте баш зато што нису биле савршене. За њих везују бројне анегдоте.

„Неко време преснимавања, журке... И сећам се увек смо се правили важни ко ће најбољу компилацију да донесе. Требало је бити прави мајстор да се то уради. Једини је проблем био оно кад се умота касета па неки лош касеташ, онда имамо проблеме, али ту су постојале оловке“, прича певачица Биљана Крстић.

Савремену технологију музичари у Србији, бар за сада, не би мењали старом. Уколико пожеле да песму сниме баш на траци - издавачи су спремни.

Аудио-касете су почеле да се враћају на тржиште?
„Ове машине су потпуно исправне угашене зато што тржиште није захтевало даљу производњу касета. Уз мали сервис могуће је поново обновити производњу касета“, открива Горан Кузмић из ПГП РТС-а.

Али, није спремна публика. Заједно са касетама у историју су отишли и касетофони. Тако би музику са траке могли да слушају ретки који су уређаје сачували, или власници старијих аутомобила са касетофоном.

„Наши продавци се уопште не сећају да је последњих година неко ушао у продавницу и тражио касетофон. Оно што знамо сигурно је да још има романтика који слушају плоче зато што понекад људи траже грамофоне“, каже Ирена Јерковић из једне продавнице технике.

Иако се више не производе, половни касетофони још се могу наћи у огласима. Осим њих, и хиљаде заборављених издања на касетама.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар