Свјетска банка тражи хитне реформе на Балкану

Креатори политика на западном Балкану требају избалансирати финансијске секторе у својим земљама да би се потакао дугорочни раст у регији, наведено је у новом извјештају Свјетске банке.

Регион 16.01.2017 | 18:55
Свјетска банка тражи хитне реформе на Балкану
У извјештају стоји да развој финансијског сектора мора ићи даље од олакшања приступа банковном кредиту, омогућавајући избалансиран развој финансијског система како у банкарском тако и небанкарском подсектору,нарочито тржишта капитала и осигурања, да би се подржао инклузиван раст у Европи и централној Азији (ЕЦА).

"Иако је у регији, након почетка свјетске финансијске кризе остварен напредак, финансијски сектор може учинити много више на потицању прилика за одржив и равномјеран раст" навео је гувернер аустријске Народне банке и домаћин скупа у Бечу Еwалд Ноwотнy.

Овај извјештај анализира кључне димензије развоја у циљу подстицања инклузивног раста и нуди ширу стратегију за имплементацију реформи финансијског сектора на западном Балкану и у цијелој ЕЦА регији, додао је.

Бечки скуп се фокусирао на специфичне изазове на западном Балкану, уз учешће представника највишег нивоа, укључујући гувернере централних банака Албаније, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије.   

Западни Балкан биљежи 16 процената неквалитетних зајмова, што спада  међу највише у свијету. У широј ЕЦА регији, тек око 38 процената одраслих има неки вид штедње у поређењу с просјеком развијеног свијета од 54 процента, а тек неколико процената користи осигурање. Неповјерење у банке је такође веће него у било којој другој регији свијета.

"Превазилажење тог неповјерења и све већа разноврсност финансијског система у регији су од кључног значаја за одржив и инклузиван раст. За то је потребна даља међународна сарадња јер разноврстан и стабилан финансијски систем захтијева већи обим него што могу пружити земље у овој регији појединачно" каже главни економист за регију Европе и централне Азије Ханс Тиммер.

Извјештај каже да за остваривање одрживог и инклузивног раста, земље ове регије требају избалансирати финансијски развој између сљедећих димензија:  

- Стабилност (нпр. рјешавање питања неквалитетних зајмова и смањење нестабилности приватних кредита);

-  Ефикасност (нпр. смањење укупних трошкова и нето каматних маржи на активу);

-  Инклузија (нпр. повећање кориштења видова штедње и осигурања);

- Дубина (нпр. развој тржишта капитала и диверсификација финансијског система земље).

"Земље западног Балкана могу најбоље унаприједити инклузиван раст фокусирајући се више на јачање финансијске ефикасности, повећање штедње и развој тржишта капитала" напомиње директорица Свјетске банке за земље западног Балкана Еллен Голдстеин.

Извјештај истиче да су током 1990-тих земље широм ЕЦА регије изабрале модел брзог финансијског развоја фокусираног на раст банковних кредита, често финансираних страним капиталом. Тај је модел помогао јачању финансијске инклузије фирми и домаћинстава, али је и био праћен мањом финансијском ефикасношћу и повећаном осјетљивошћу. Као посљедица, регија је била погођена двјема великим банкарским кризама, првом крајем 1990-тих и потом опет након 2008. године.

Извор: ФЕНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нема горих од банкара

16.01.2017 18:06

У праву је Пернар. Само их отјерати, јер ту су да нсс даве и гуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врховни Водја

16.01.2017 19:08

Има боље ријесење: комунизам типа С.Кореја или вјерски фанатизам типа С.Арабија.

Name

акабиба

16.01.2017 20:41

Само Југа опет и ове странце и националисте отјерат под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

16.01.2017 21:54

Уједињење независних дрзава ХР, БИХ И Србије на економском плану. Све у својим признатим границама али без граница. Као Балканска унија. Остале еx Yу ако хоце или ако би имале интереса а имали би економски И политицки су добро досле.Тако мало а тако пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

финанце.мицро1@гмаил.цом

04.10.2018 15:41

здраво Да ли вам је потребна финансија за ваш дом, за ваше пословање, за куповину аутомобила, за куповину мотоцикла, за стварање властитог посла, за ваше личне потребе? Више бриге одобравам личне кредите од од 2000 до 5.500.000 €. Контакт: Емаил: финанце.мицро1@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ