Зашто је Санкт Петербург најбоља културна дестинација

Руски лепотан недавно је према избору портала Wорлд Травел Аwардс проглашен за најбољу културну дестинацију на свету.

Путовања 22.12.2016 | 09:01
Зашто је Санкт Петербург најбоља културна дестинација
Санкт Петербург, град значајан за историју земље и други град по величини у Русији, релативно је млад. Основан је тек почетком 18. века. За његов настанак заслужан је цар Петар Велики, који га је изградио и прогласио престолницом, што је и остао, све до Октобарске револуције.

У град су на царев позив стигле најбоље архитекте из целе Еуропе који су саградили један од најмодернијих и најлепших градова. Многе грађевине подсећају на оне у Паризу, јер је цар "био луд" за главним градом Француске.

Захваљујући свему томе, град су ускоро украсиле бројне цркве, палате и музеји, а падом Совјетског савеза, из године у годину расте и број посетилаца.

Ако посетите овај диван град, ово не смете да пропустите.

Казанска катедрала

Ово ремек дело неокласицизма, које потписује архитекта Андреј Вороникхин, је штета прескочити. Саграђена је у 19. веку, за време комунизма служила је као музеј, али првобитна намена враћена јој је 1992. године.

Александрински театар

Можете му се дивити и споља, али препорука је да се "испрсите", купите карту за балет и оперу и доживите овај театар у пуном сјају.

Гробље Тикхвин

Русија је свету дала море уметника, а неки од најславнијих, као што су Достојевски, Набоков и Чајковски, живели су у Санкт Петербургу. Овде су на крају и сахрањени, па им можете одати почаст на гробљу Тикхвин.

Музеј Кунсткамера

Посетите најстарији музеј у Русији, којег је 1714. основао цар Петар Велики. Ради се о музеју етнологије и антропологије који је препун необичних експоната.

Беле ноћи

Уколико путујете у јуну, немојте да пропустите Фестивал белих ноћи. Због своје локације, у јуну у граду готово и нема мрака, а од маја до јула, одржава се фестивал препун концерата, ватромета...

Опустите се у "Марсовом парку"

Парк назван по римском богу рата сместио се у самом центру града. Ради се о зеленој оази, а једини је проблем што кад једном у њега дођете, можда више нећете хтети да одете из њега.

Крстарица Аурора

Научите све о руској војној историји у музеју који се налази унутар брода Аурора. Овај војни брод се јасно, налази, на реци Неви.

Ермитаж

Један од најславнијих и највећих светских музеја своје је место нашао у Санкт Петербургу. На њега заиста не треба трошити речи, јер ако дођете у Петербург и не видите Ермитаж, то вам је као да сте у Риму и не обижете Колосеум.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар