24 часа у Фиренци

Фиренца, креативна престоница Италије, је најлепши ренесансни град и романтично место за путовање удвоје.

Путовања 13.12.2016 | 11:58
24 часа у Фиренци
За Фиренцу је мало један дан, али једно је сигурно - у овај град не треба доћи колима, јер паркинга у центру готово да нема.

7.00
У Фиренци треба устати веома рано и још пре доручка отићи до Трга Микеланђело (на брду) како би се крај копије Давида ухватило ружичасто јутро. То је најлепши поглед на град, јер сунце прво осветли наранџасто лишће, па кровове и, на крају, реку Арно.

9.00
После доручка треба право отићи у Галерију "Уфици", јер ова колекција ренесансне уметности чини Фиренцу јединственом у свету. Што раније дођете, то боље, јер редови за Микеланђела, Да Винчија, Рафаела и Ботичелија могу да буду застрашујући.

11.00
Мост Векио је један од најчувенијих у Италији, а једини је током Другог светског рата преживео бомбардовање. Ту су се налазиле јувелирнице, а сада је препун туриста. Због тога је лепше попити кафу са погледом на Понте Векио.

12.00
У Италији се рано руча, а најбоље место је Пјаца дела Сињорија. То је главни трг окружен историјским зградама и ресторанима. Треба проучити стек "Фиорентина". 14.00
Поподне се може провести око Дуома, чувене огромне катедрале из 13. века. Фасада је изузетна, улазак се не плаћа. До врха има 463 степеника. Ђотов звоник је висок 82 метра, а поглед са врха задивљујући. Поред се налази Крстионица, а на ћошку најстарија зграда у којој је, наводно, боравио Данте. 16.00
Галерија Академија је право место за љубитеље уметности, јер се ту налази оригинални Микеланђелов Давид, али и многа друга светски позната дела. Отворена је до 19 часова.

18.00
Многе радње раде двократно, а улица за шопингхоличаре је Торнабуони. Далеко је занимљивије лутати уличицама попут Спада у којима нису толико познати брендови, већ локални бутици. Фиренца је чувена по одличној обради коже.

20.00
Најбоље пиће пре и после вечере је на Пјаца Сант Амброзио где сви пију вино, коктеле и разне аперитиве.

 Новости
фото:интернет

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар