Занимљивости о Лас Вегасу о којима нико не прича

Наравно, свима нам је Лас Вегас најпознатији по коцки и забави, али град од шесто хиљада душа ипак је много више од тога.

Путовања 19.11.2016 | 10:38
Занимљивости о Лас Вегасу о којима нико не прича
У сваком случају, до сад сте га везивали само за коцкање и луде проводе, али након следећих 10 чињеница, можда почнете да га спомињете и по неким другим стварима.

1. Некадашњи посетиоци уживали су у АТОМСКИМ бомбама

Како, молим?! Па једноставно. Средином педесетих у Невади су се тестирале нуклеарне бомбе, отприлике стотинак километара од града. За то време гости су безбрижно остављали или узимали новац у казинима, а потом би излазили напоље и посматрали огроман облак прашине који би експлозија изазвала. Ишло се чак толико далеко па се и бирала "Мис атомске бомбе", а више о свему овоме, ако вас пут нанесе у Вегас, можете научити у Националном музеју за тестирање атомског оружја.

2. Град је прилично "млад"

Ако се питате зашто је Карсон Сити постао главни град Неваде 1864. године, а не Лас Вегас, одговор је и више него једноставан. Наиме, Вегас тада уопште није постојао. Град се на мапама нашао тек 1905. године, као једна од станица на железничкој линији.

3. У њему постоји један прилично чудан музеј…

У близини Трамповог хотела (чисто да споменемо и новог председника) сместио се Еротски завичајни музеј. На огромном простору налази се све што има везе са сексом и еротиком.

4. Али и музеј који нам се чини као сјајна идеја

Вегас је град који стално иде напред, као да се држи оног олимпијског гесла "брже, више, јаче". Град је пун светла, реклама и бљештавила, а и она се прилично често мењају. Е па сад, не завршавају све у смећу, већ их добар део мир пронађе у Неонском музеју. Ту се налазе неке заиста славне рекламе, попут оне из 1952., које је позивала људе у Вегас тек кад је постајао мека коцке.

5. Град има шине, али се њима не вози

Иронично је то за град који је настао управо захваљујући индустријализацији и железничкој мрежи. Шине су још ту, али возова нема и њима не можете доћи до Вегаса. Ипак, можете их видети, јер се налазе као сведок прошлости другачијег Вегаса.

6. Најславнији знак града уопште се не налази у Лас Вегасу

Славни знак на којем пише "Wелцоме то Фабулоус Лас Вегас" заправо се налази неколико километара изван града, у месту знаковитог назива "Парадисе". Међутим, нема везе, јер ко је наумио да дође до Вегаса, тешко да ће га ова табла збунити.

7. У близини можете скијати

Не брините, ово није скијање као оно у Дубаију, који има ски стазу унутар трговачког центра. У близини се налази ризорт Хеавенлy, који је дом 97 стаза. Ок, "близина" износи 725 километара, али ваздушна повезаност је сјајна, а верујемо да немате ништа ни против вожње аутомобилом.

8. Како би видели Велики кањон, није потребно ићи у Аризону

Импресивни Велики кањон и град имају сјајан партнерски однос. Постоји неколико путничких агенција које ће вас одвести до кањона, где се можете провозати хеликоптером. Наравно, ово доста и кошта. А ако не можете да приуштите лет хеликоптером, у близини Вегаса има неколико високих планина које можете обићи.

9. Није главни град Неваде

Да, као што смо већ споменули, главни град је Карсон Сити, упркос томе што је Вегас далеко највећи град. Јер ако га посматрате са широм околином, доћи ћете до бројке од 2,3 милиона становника. С друге стране, у Карсону живи тек нешто више од 50 хиљада душа. Ово и није редак случају у САД-у, јер на пример, није ни Лос Анђелес главни град Калифорније, већ та част припада Сакраменту.

10. Немојте га побркати с другим Лас Вегасом

Да, у савезној држави Њу Мексико, налази се град који се такође зове Лас Вегас и до којег, игром случаја, можете доћи возом. Ипак, тај Вегас има тек око 15 хиљада становника, а његов надимак гласи "други Лас Вегас".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

20.11.2016 05:34

Сто је неко паметан ово писао,нема појма,супља прица,ниста није тацно

ОДГОВОРИТЕ