10 ствари које треба да избјегавате у Паризу

Вероватно сте до сада много пута читали о најпопуларнијим туристичким атракцијама у Паризу - онима које обавезно треба да видите приликом посете. Али, да ли сте се запитали шта би требало да избегнете или где да проведете најмање времена?

Путовања 17.11.2016 | 11:46
10 ствари које треба да избјегавате у Паризу
Као једно од највећих туристичких средишта на свету, Париз је пун мамаца за туристе.

Ако се не желите да се досађујете или очајавате, пратите ова упутства.

1. Не трошите све време на познате туристичке атракције

Највећа грешка коју можете да направите као туриста је да играте на сигурно. Наравно да ћете обићи Јелисејкса поља и Ајфелов торањ, али обиђите и њихову околину. Ако имате жељу да доживите прави Париз, морате да одлутате у његове фасцинанте стамбене четврти, комуницирате с локалцима и дозволите себи да налетите на места која се не спомињу у туристичким водичима.

2. Сувенирнице? Боље не.

Разумљиво је да кући желите да однесете нешто типично паришко, што ће вас вечно подсећати на путовање, али сувенирнице, које циљају баш на туристе, су изузетно скупе. Можда би боље било да потражите неки трг или бувљак и пронађете неки предмет који ће имати исту функцију, а изаћи вас јефтиније. Осим тога, можда у потрази за бувљаком будете доживели и неку пустоловину.

3. Поведите рачуна о одабиру ресторана

Уколико сматрате да је Париз рај за гастрономе и да тамо не постоје лоша храна или вино, у великој сте заблуди. Многи продавци уличне хране и ресторани служе устајалу храну без укуса, коју наплаћују по високој цени. Наравно, претежно се налазе у деловима града у које хрле туристи - околини катедрале Нотер Дам, Ајфеловог торња и других познатих знаменитости. Зато глад утолите на неком другом месту, на пример у ресторанима “Цхартиер”, “Цхез Гладинес”, “Ла Табле ду Марqуис”...

4. Избегавајте супермаркете и остале ланце

Многи бирају супермаркете јер воле познате укусе, једноставно не воле да експериментишу, или много воле брзу храну. Али, када сте већ на путу, ако вам се баш једе брза храна, боље искусите локалну.

5. Ако желите да се прикључите некој тури обиласка, обавезно прво проверите водиче!

С обзиром на то да се у Паризу многе фирме баве туристичким турама, ако сте баш одлучили да желите професионалног водича, проверите који су бољи, јер постоји и много оних које ће вас ‘опљачкати’ и пружити не баш квалитетну услугу.

Савете увек можете да потражите на ТрипАдвисору, а ми вам саветујемо ове: “Батеауx-Моуцхес” и “Батеауx Парисиенс” ако желите на туру бродом по Сени, ако вас занима тематска историјска пешачка тура ту су “Цонтеxт Травел” и “Дисцовер Парис”, за хоп-он хоп-офф бус туре најбољи је “Л'Опен”, а за бициклистичке “Фат Тире”. За праве гурмане ту је “Парис Тастинг Пасспорт”.

Што се музеја тиче, радије се ослоните на водиче у самим установама.

6. Немојте да пренатрпате свој распоред

Две, три локације по дану сасвим су довољне за ‘поштени’ обилазак. Уосталом, најбоље је и залутати негде, па открити нешто сасвим ново .

7. Немојте очекивати да Париз буде као на филму

Обично је и бољи, али понекад уме да буде гори (као и у сваком велеграду, могу да се шире "мириси").

8. Пазите на безбедност

Иако је врло безбедан за један велеград, џепароша има много, нарочито у метроу. Такође, уколико сте женско, а сами сте на путовању, припазите се ноћу.

9. Не судите Парижанима по стереотипима

Иако могу да буду безобразни, углавном су врло љубазни и желе да помогну.

10. Немојте да пропусте да урадите домаћи задатак: проучите све о граду пре него што стигнете

Проучите, пре свега, историју града. Тако ћете га боље разумети, али и сам доживљај Париза ће бити много бољи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цупс

17.11.2016 10:50

Прво избјегавати Париз као Париз и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

18.11.2016 00:05

Не ици у истоцни дио Париза који је црнацки и познат по нациљу, пљацкама, и много цему јос сто вас мозе скупо костати