Двоје Канађана "преживјело" ноћ у Дракулином замку

Брат и сестра из Канаде били су први гости који су провели ноћ у Дракулином замку у Румунији после скоро 70 година, што им је уприличено у Ноћи вештица као победницима такмичења које је организовао један амерички сајт.

Путовања 02.11.2016 | 08:16
Двоје Канађана "преживјело" ноћ у Дракулином замку
У такмичењу сајта Аирбнб учествовало је 88.000 људи, у жељи да добију прилику да вечерају и преспавају у замку.

Победили су брат и сестра који су, у одговору на наградно питање шта би рекли Дракули када би га срели, описали како је њихов деда Девендра П. Варма, стручњак за енглеске готске приче и легенде о вампирима, посетио ту тврђаву 1971.

Канађани Робин и Тами Варма стигли су у замак у Карпатима кочијом, јуче у сумрак, а дочекао их је Дакре Стокер, чукунунук Брама Стокера који је 1897. године написао страшан роман о грофу Дракули.

Вечерали су пилећи паприкаш и пили црвено вино, уз звуке гудачког квартета, пре него што су легли у мртвачке сандуке обложене црвеним сомотом, али сан им није долазио на очи.

Целе ноћи је ледени ветар завијао око готског утврђења у Трансилванији које је инспирисало легенду о Дракули, али то Робину Варми, докторанду политичких наука, није толико сметало да заспи колико непрестано чаврљање његове сестре.

"Ставио је поклопац преко сандука да би могао да заспи...Није више могао да ме слуша како причам", рекла је данас његова сестра Тами Варма, америчкој агенцији из Отаве која је организатор догађаја.

Госте из Канаде у замку је протекле ноћи престрашио некакав мистериозни звук.

"Имали смо снажан осећај да ходницима замка ходају неки невидљиви гости. Ипак, преживели смо до изласка сунца", рекла је Тами Варма.

Сајт Аирбнб, који се бави резервацијама туристичких локација, 17. октобра је објавио конкурс чији су победници провели ноћ у Дракулином дворцу, а од учесника конкурса је тражено да искористе свој "вампирски дух" и замисле шта би рекли грофу Дракули када би га срели.

Гостима је, када су остали сами после вечере, омогућено да легну у мртвачке сандуке, баш као што је и гроф Дракула радио у страшном роману који је ту легенду учинио популарном, с тим да су им, уколико им то буде исувише језиво, на располагању били и кревети.

Овај замак је познат по вези са Владом, принцом који је заиста тамо живео у 15. веку и имао окрутан обичај да своје жртве пробада користећи колац, што је била инспирација за причу о грофу Дракули.

Дракулин замак је једна од главних туристичких атракција у Румунији, са више од 630.000 посетилаца годишње, а у њему нико није преспавао још од 1948. године, наводи америчка агенција.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар