Ево шта се догађа у мозгу када стално лажете

Нова студија показала је да непрестане мале лажи могу променити начин на који одређени делови мозга повезани с негативним емоцијама реагују на лаж, смањујући успут осетљивост нашег мозга и подстичући све веће лажи у будућности.

Занимљивости 27.10.2016 | 08:27
Ево шта се догађа у мозгу када стално лажете
Студија, објављена у часопису Натуре Неуросциенце, први је емпиријски доказ који јасно говори да ситне лажи могу поступно довести до већих лажи.

Осим тога, ово је прво истраживање које се дубље загледало у рекације мозга на узастопно и све веће непоштење.

“Када лажемо из користољубља, наша амигдала производи негативни осећај који ограничава опсег у ком смо спремни да лажемо”, објаснио је главни аутор студије др Тали Шарот, са Универзитета у Лондону за експерименталну психологију.

“Међутим, та реакција је све слабија што више лажемо, и што је слабија, наше су лажи све веће. То може довести до ‘клизавог терена’ где мала дела непоштења ескалирају у све значајније лажи”, каже.

Мозак се брзо навикне на лаж

У студији је учествовало 80 добровољаца. Учесници су у тимском задатку нагађали колико се новчића налази у тегли, па су те процене рачунаром слате партнерима које нису видели. Истраживачи су учесницима представили различите сценарије који су могли да утичу на њихову процену.

Као основни сценарио, учесницима су рекли да ће од најтачније процене они и њихови партнери имати користи.

У другим сценаријима им је било речено да ће од превелике или премале процене количине новчића имати користи њих обоје, да ће они имати корист на штету партнера, да ће партнер имати корист на њихову штету или да ће једно од њих имати корист, али друго неће трпети никакве последице.

Истраживачи су запазили да су учесници почели да претерују у својим проценама у сценарију када ће им превелика процена донети корист на рачун њиховог партнера.

То претеривање у проценама изазвало је снажан одговор амигдале. Међутим, како се претеривање у процени и даље наставило током студије, реакција амигдале је бивала све слабија.

Ови резултати показују да амигдала сигнализује одбојност према делима која се сматрају погрешним или неморалнима. Међутим, понављање таквих дела непоштења може подстаћи све слабију реакцију мозга, што умањује и емоционални одговор на непоштене радње.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар