На протесту против рата ухапшене стотине студената

Амерички универзитети постају поприште протеста против рата у Гази. Протести студената који траже од својих универзитета да прекину везе са израелским академским институцијама проширили су се широм земље. Долази и до сукоба са полицијом, стотине студената су ухапшене, а многи критикују насилно гушење протеста.

Свијет 27.04.2024 | 17:45
На протесту против рата ухапшене стотине студената

Рат у Гази наставља да одјекује америчким кампусима, где вец́ две недеље протестују студенти незадовољни америчким односом према рату у Гази.

- Гледамо шта се вец́ догодило Јеврејима у Холокаусту. Историја се понавља и не можемо само да седимо и гледамо оно што је вец́ виђено. Ово није антисемитски протест. Боримо се за животе људи, да имају храну, склониште, воду, сигурност и сви то заслужују, рекла је Асја Бејг, студент Нортхвестерн-а.

Међу демонстрантима има и Јевреја, иако све вец́и број њих изјављује да се не осец́а безбедно.

- Много геноцида се догодило од Холокауста и свима им је потребна пажња. А овај у Гази се изводи са лажном претпоставком заштите Јевреја. Али то ме не чини безбедним, нити чини било ког Јеврејина, рекао је Кит Ларсон, студент на Нортхвестерну.

Многи су разочарани администрацијом својих универзитета, која се опире захтевима студената. Преговори су зашли у ц́орсокак.

- Имамо три захтева. Одузимање свих финансија, укључујуц́и фондације од корпорација које профитирају од израелског апартхејда, геноцида и окупације у Палестини. Други је потпуна транспарентност за све финансијске инвестиције Универзитета Колумбија. Трец́и је амнестија за све студенте и професоре који су дисциплински кажњени или отпуштени због протеста, рекао је Џонатан Бен Менахем, студент на Колумбији.

Због нелегалних протеста, универзитети понекад бирају дуге преговоре, а понекад једноставно зову полицију да интервенише и уклони спорне кампове. Више од 550 студената ухапшено је прошле недеље.

(ХРТ) Фото: ХРТ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ахахахахаха

27.04.2024 18:16

Америцан демоцрацy.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад у Русији

27.04.2024 20:42

Буду смјели изаћи на протесте онда се јави, од 2012 се више не протестира, сви су "сретни" и онда можемо о руској демократије причати. Тада је све кренуло низбрдо у Русији и за Украјину, јер се питко вратио на власт, да он диктира, унео диктатуру.

Name

Пеотести

27.04.2024 18:53

Заро ке данас било двадесет пута висе. Није то Босна или Себија па да се уплаше или да добију по сендвич и да висе не протестују!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

27.04.2024 19:20

Америчка демонкратија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.04.2024 17:28

Сви би морали изаци на улице, посебно ми у Европи, и протестовати против рата, све док политицаре милитанте не отерамо са власти. Само да споменем неке милитанте, Бајден, Урсула, Макрон, Путин, слугсн Зеленски, они це унистити Европу, ако им дозволимо.

ОДГОВОРИТЕ