Град обојен у плаво једна је од најљепших атракција Марока

Након што су грађанке мароканског града Шавена одлучиле да га уреде, ово место претворило се у једну од најуспешнијих туристичких дестинација у тој земљи, пише ББЦ.

Путовања 13.10.2016 | 08:26
Град обојен у плаво једна је од најљепших атракција Марока
Средновековни град Шавен (Шифшаун) некада је био место кроз које се пролазило само успут. Жене у граду дошле су на идеју да га обоје у плаво и тако га учиниле занимљивим туристима.


"Плави период започет је тек пре 20 година. Традиционално, само једна област у граду је била плава, стари јеврејски део града. Сада се цео стари град фарба трипут годишње", рекао је локални водич Абдеслам Муден.

Нико није сигуран зашто је овај планински град офарбан баш у плаво. Поједини људи сматрају да је реч о спиритуалној боји јевреја и муслимана, док други верују да је у питању слављење планинског извора који је омогућио насељавање места. Алтернативно објашњење је да плава боја тера комарце, што је нарочито корисно.


Жене град фарбају ручно, најчешће током ноћи, док други спавају. Међутим, није цео Шавен плав. Градска тврђава и даље је црвенкасто-наранџаста, а џамија остаје бела, али само зато што их нико још није обојио, тврде мештани.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар