Механизам координације постао механизам опструкције

Након што су челници Странке Демократске акције саопштили да су спремни за састанак са СНСД-ом у Републици Српској је и даље нејасно хоће ли се састанак одржати јер предсједник СНСД-а Милорад Додик час поручује да хоће, а час да неће да се састаје са СДА и лидером те странке Бакиром Изетбеговићем. Представници странака Савеза за промјене поручују да немају ништа против тог састанка ако ће допринијети наставку пута БиХ ка Европској унији.

Република Српска 26.07.2016 | 19:35
Механизам координације постао механизам опструкције
Тема састанка лидера СДА и СНСД-а, како је раније најављено из Странке демократске акције, биће механизам координације и писмо намјере ММФ-у да би био размотрен кредит вриједан више од једне милијарде марака.

Лидер СНСД-а не даје конкретан одговор хоће ли бити састанка. За РТРС- је изјавио да се неће састајати са Бакиром Изетбеговићем, док је раније за Глас Српске рекао да нема проблем да се састане са представницима Странке демократске акције.

“Немамо никакав проблем да разговарамо, то смо јасно поручили премијерка Републике Српске и ја. Међутим, нека нико не мисли да ћу пристати да Република Српска буде потцијењена и уцијењена”, рекао је предсједник Српске.

Званичници Републике Српске као услов за прихватање механизма координације поставили рјешавање писма намјере ММФ-у из чега је јасно да је власти у Српској неопходан новац међународног кредитора, како би финансирала обавезе.

Из Савеза за промјене поручују да немају ништа против да се СНСД и СДА састану, ако ће циљ састанка бити превазилажење застоја у процесу европских интеграција.

“Не бих коментарисао резултате тог састанка, јер они нису, нити могу бити унапријед познати. Ако то буде сукоб личности онда можемо да очекујемо додатне проблеме, исто и ако буде био сукоб странака. Оно што знамо јесте да ниједна од ове двије странке није ексклузивни представник било кога од конститутивних народа тако да без обзира на исход овог састанка однос народа унутар БиХ не би требало да се компликује”, поручио је потпредсједник СДС-а Огњен Тадић.

С друге стране потписе на писмо намјере кадрови СДА Денис Звиздић и Фадил Новалић нису ставили условљавајући их адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању. Када је то учињено, као нови услов појавио се Механизам координације.

У Партији демократског прогреса тврде да међусобна условљавања неће донијети ништа добро. Лидер ПДП-а је поручио да политичари коначно треба да искључе сујету и постигну договор, поготово око ствари као што је механизам координације, који не искључује ни један ниво власти, па ни Републику Српску.

“Механизам координације као документ је изузетно добар за Републику Српску јер ништа се не може урадити без сагласности Републике Српске. Све се одлуке доносе консензусом у сваком од тијела које формира механизам координације”, каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Састанак званичника СНСД-а и СДА би требало да се догоди у наредних неколико дана. Иако су се лидери ових странака протеклих дана међусобно оптуживали за уцјену, на крају би могли да се нађу за истим столом, јер је новац од кредита ММФ-а неопходан за функционисање буџета на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

миле

26.07.2016 18:20

Треба лова састаце се видеце те. Само хоце да уцврсти јер видите да не иде никуд од Београда и Бања луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

27.07.2016 00:48

ДА ЛИ ТО ЗНАЧИ ДА ЈЕ МИЛОРАД У "КАВЕЗУ" ???

Name

борац

26.07.2016 19:01

Оба су пљацкали и мислили не мозе нестати, а сад????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

26.07.2016 20:00

Почетак краја владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зггхх

26.07.2016 20:11

Ко нама кроји капу, јесмо левати, сви одреда

ОДГОВОРИТЕ
Name

залосно

26.07.2016 20:57

Овакви типови кад се појаве на ове фаце се нормалном цовјеку повраца, јос им фали онај треци и пун погодак.

Name

yугословен

26.07.2016 21:12

ЈА ОВЕ ПОДОЦЊАКЕ ИМАМ ЗБОГ АЛКОХОЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фу-До

28.07.2016 07:56

Лако ми је за њега тј. њему за њега, ботоxират це он то зацас; стета је сто се јос увијек мозгови не могу боље репрограмирати, и од таквих а не само наси.

Name

Пдв

26.07.2016 21:23

Мозели ми неко појаснити следеце.када је аднан терзиц за свог мандата увео пдв био је велики прилив новца да нису знали ста да раде са њим доцим данас када би га стампали неби било довољно засто???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсо

27.07.2016 05:25

Послати их треба обадвојицу у ПМ доста их висе би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

28.07.2016 08:13

На крају крајева, као и увијек мање или висе, постаје то механизам манипулације (су зиви људи).

ОДГОВОРИТЕ