ОХЦХР и ФПА осудили Израел због забране рада Ал Џазире

- Канцеларија високог комесара за људска права (ОХЦХР) и Удружење страних новинара (ФПА), које представља стране медије у Израелу, на Западној обали и у Гази, осудилли су данас одлуку израелске владе да забрани емитовање Ал Џазире у тој земљи.

Свијет 05.05.2024 | 17:41
ОХЦХР и ФПА осудили Израел због забране рада Ал Џазире

"Жалимо због одлуке владе Израела да затвори Ал Џазиру у Израелу. Слободни и независни медији кључни су у обезбеђивању транспарентности и одговорности. Сада још више, с обзиром на строге рестрикције извештавања из Газе. Слобода изражавања је кључно људско право. Позивамо израелску владу да укине ту одлуку", наведено је у објави ОХЦХР на мрежи X.

ФПА је је такође осудио укидање Ал Џазире, наводећи да се "овом одлуком Израел придружује сумњивом клубу ауторитарних влада које забрањују медије". 

"А (израелска) влада можда није завршила. Премијер има овлашћење да циља и друге стране медије за које сматра да 'делују против државе'", наводи ФПА у саопштењу и апелује на Тел Авив да дозволи слободу штампе, па и оне која му се  не допада.

"Ово је мрачан дан за медије, мрачан дан за демократију", додаје ФПА.

Ратни кабинет премијера Израела Бењамина Нетанијахуа одлучио је раније данас да обустави рад катарске медијске куће Ал Џазира у Израелу док траје рат у Појасу Газе, уз објашњење да извештавање катарског медија "представља претњу националној безбедности земље".

(Тањуг) Фото: Анадолија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

небојса

05.05.2024 18:51

То су слободе и вредности демократских дрзава , о којима Блинкен хвалспеве прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фт

05.05.2024 23:24

Небитно је све. Израел је пријатељ и партнер УСА, могу да раде шта хоће. Шта је нејасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.05.2024 11:36

И ста сад, какве це бити последице? А да то неко направи на Балкану, одмах би га бомбардовали. Кад цовек надје времена, па погледа све стране, и цује њихове прице, мозе закљуцити да о истом догадјају има висе разлицити прица. Неко изгледа лазе? Истина, где је јос има?

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Балкану

06.05.2024 13:06

Су провјерени хускаци, србомрсци и све остало по наративу, као вецина хегемобових медија... Палестинце подрзавају "због маске" унутрасњих потреба Катараа по оној цувеној енглеској пословици када не пролази лаз говори истину....

Name

Дусан

06.05.2024 11:53

Треба да се забрани

ОДГОВОРИТЕ