Да ли сваке године посјећујете гинеколога?

Приоритет сваке жене је да једном годишње посети гинеколога, који ће између осталог проверити степен чистоће и микробиолошки статус екосистема доњег гениталног тракта жене (ДГТ).

Здравље 25.07.2016 | 11:39
Да ли сваке године посјећујете гинеколога?
Можда је лето адекватан период због појачане изложености инфективним агенсима и хемијским ноксама из спољашње средине (нарочито базени, плаже, теретане, и остале јавне површине). У летњим месецима је појава вулвовагинитиса готово редовна. Вулвовагинитиси су група запаљењских обољења ДГТ а изазвани су врло полиморфном етиологијом.

Од механичких узрока - најчешће су микроповреде коже и слузнице вулве, инфективни агенси - бактерије, гљивице, протозое (Трихомонас ваг), вируси, До хемијских (хлорисана вода у базенима), термичких - опекотине од сунца, салона за депилацију или соларијума. Без обзира на узрочник, клиничка слика је врло слична - свраб, пецкање, непријатност и бол приликом сексуалног односа, секреција често и оскудно крвављење. У најбрже методе дијагностике спада једна од најприступачнијих и најекономичнијих метода - а то је одређивање степена чистоће вагиналног секрета. Постоји шест група секрета.

И гр: Дедерлајнови бацили - садржани у чистој вагиналној течности и ретке ћелије вагиналног епитела десквамиране са слузнице.

ИИ гр: Исти ти Дедерлајнови бацили у нешто већем броју, леукоцити и нешто сапрофитних бактерија које су уобичајени становници вагиналног екосистема и чине да пХ средина вагине буде благо кисела 3,8-4,5.

ИИИ гр: Бактерије - стрептокок, стафилоког и колиформне бактерије. Та група секрета већ захтева лечење дезинфекционим средствима најбоље у форми глобула или вагиналета.

ИВ гр: Гонореја, која је практично била искорењена на крају 20. века, али се поново враћа на ове просторе у неким другим облицима, изазвана полно преносивим бактеријом Неиссериа гонорроеае - капавац или трипер. Захтева лечење огромним дозама антибиотика првенствено пеницилина.

В гр: Трихомонас - условно сексуално преносива, јер може да се добије и преко заједничких површина и најчешћа болест базена са топлијом водом и ђакузија. Веома је важно да се лече оба партнера. Уколико се лечење не спроведе ад хоц, прелази у хроницитет који може бити веома опасан по фертилност пара.

ВИ гр: Гљивична инфекција - кандидом, која се сада јавља у 26 сојева и веома је важна такође потпуно спроведена терапија, јер може бити веома упорна и рецидивантна.

Дијагностика чистоће вагиналног секрета је веома једноставна јер се брисеви узимају ад хоц и директно микроскопски анализирају, или након врло кратког времена потребног за бојење специјалним биолошки активним бојама. За јаче инфекције спроводи се потпунија микробиолошко-имунолошка дијагностика са засејавањем култура инфективних агенаса и антибиограма по којима се инфекције третирају. Од осталих инфекција значајно је поменути инфекције хуманим папилома вирусима у различитим формама и интензитету. Значајно је поменути да сада има преко 200 сојева ХПВ а одређени број је доступан детекцији посебним вирусолошким методама ХПВ типизације.

Код жена у репродуктивном период најчешће су инфекције бактеријског и вирусног порекла, због сексуалне активности и хормонског статуса, код жена у постменопаузи кандидијазне инфекције а често и трихомонадне, нарочито у току боравла у бањама и физикалној терапији због истањења вагиналне слузокоже и веће осетљивости услед престанка хормонске активности. У сваком случају дијагностика која је доступна у овом тренутку је више него приступачна, као и терапија којој се приступа опет индивидуално, на основу резултата брисева. Терапија је општа и локална, са посебним освртом на одржање адекватног статуса вагиналног екосистема појачањем локалног имунитета, поготово уз примену вагиналних и цревних пробиотика, орално и локално, као и подизање системског имунитета целог организма уношењем имуномодулатора и витаминских комплекса и суплемената.

Да ли ви сваке године посећујете гинеколога?

Данас.рс

Коментари / 0

Оставите коментар