Шта треба да знате ако пуните телефон у току ноћи

Умјесто током целе ноћи, боље је батерију телефона да пуните више пута током дана, а штедљивије је да је напуните пре спавања и искључите пуњач из струје.

Информационе технологије 04.07.2016 | 09:09
Шта треба да знате ако пуните телефон у току ноћи
Један од највећих проблема великог броја корисника паметних телефона јесте батерија па данас можемо бити срећни ако батерија издржи цео дан константног сурфовања, слања маилова и порука, гледања видео записа, слушања песама, фотографисања итд. Како би нови дан дочекали с батеријом на 100 одсто, велики број људи оставља телефон на пуњењу током целе ноћи, а на интернету можемо да прочитамо бројне 'митове' и контрадикторне савете корисника и стручњака везаних за штетност пуњења батерије током ноћи.

Већина њих ипак се слаже како пуњење телефона током целе ноћи би могло превише да наштети капацитету батерије, јер једном када њен капацитет досегне 100 одсто, пуњење престају, иако је телефон и даље повезан с пуњачем. Међутим, како је то новинарима "Дигитал Трендса" објаснила Шејн Броски из компаније "Фарбе Тецхник" која производи додатке за пуњење мобилних уређаја, до проблема с батеријом може доћи у случају повишене температуре која може да смањи њен капацитет и скрати циклус батерије. Због тога она саветује да, ако остављате мобилни на пуњењу преко ноћи, скинете заштитну маску телефона јер у неким случајевима она може да спријечи ширење топлоте, што доводи до загревања батерије. Додала је и како је литијум јонске батерије паметних телефона најбоље држати напуњенима између 50 и 80 подсто и да је за батерију телефона корисније пунити је неколико пута преко дана, него да је једном дневно целу напунимо до пуног капацитета.

Остављањем пуњача у струјној утичници троши се и енергија – иако није реч о великојпотрошњи и уштеде по домаћинству неће бити велике, данас се у једном домаћинству с више чланова током ноћи могу пунити 4-5 телефона, паметни сатови, таблети и други гадгети па организације за заштиту потрошача саветују кориснике да је боље да напуне своје уређаје пре спавања и преко ноћи их оставити на авионском моду на којем је потрошња минимална, него их све оставити прикључене током целе ноћи.

Б 92
фото: фацебоок

Коментари / 0

Оставите коментар