Развој вјештачке интелигенције успорава ИТ сектор

Посотоји више различитих дефиниција вјештачке интелигенције, зависно од погледа. Оно што је сигурно јесте да је вјештачка интелигенција ту како би човјеку олакшала рјешавање неког проблема.

Информационе технологије 17.12.2023 | 17:34
Развој вјештачке интелигенције успорава ИТ сектор

„Најпростије, вештачка интелигенција ради оно што технологија већ годинама жели да уради у неком нашем сектору, а то је да оптимизује процесе. Све се врти око тога да се уштеди време и да се процеси који су досадни могу радити уз неког паметног асистента“, каже Горан Мирковић, маркетинг стручњак

Рачунар дееп блуе је 1996. године побиједио шаховског велемајстора Гарија Каспарова. То је био први пут да је рачунар побиједио човјека у шаху. Даљим развојем, вјештачка интелигенција је утицала и на тржиште рада, јер често замијени човјеков рад.

„ИТ сектор је почео да успорава у 2023. години. То је било изненађујуће за аналитичаре. Један од разлога за успоравање је нагли развој вјештачке интелигенције. Она ће са свим својим алатима ући у сваку пору нашег пословања“, наводи Драго Гверић, директор Информационог центра Бања Лука.

Вјештачка интелигенција је прије неколико година добила нову форму. Ријеч је о генеративној форми која нуди креирање садржаја. Стучњаци сматрају да она ипак не може замијенити човјека у потпуности.

"Она може да замијени одређена репетативна занимања, али то не значи да људи на тим мјестима не заслужују да ради, него морају да се прилагоде. Неће вјештачка интелигенција замијенити људе, него људи који је користе замијенит ће људе који је не користе.“, каже Борислав Вукојевић, виши асистент на Факултету политичких наука Бања Лука.

Иако постоје програми који могу написати причу или створити слику, писце и сликаре не могу побиједити, сматра Вукојевић.

„Генеративна вјештачка интелигенција и даље не може да створи нешто ново. Не можете добити нешто што је оригинално, ако имате програм за генерисање слика. Зато што он вама креира слику која је просјек који он већ има у својој бази.“

Вјештачка интелигенција даје најбоље резултате када је у интеракцији са човјеком.

(БН) Фото: Илустрација/Кхенг Хо Тох / Пантхермедиа / Профимедиа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лаксе

01.02.2024 15:00

Повезивање ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хјустоне

13.04.2024 12:29

Имамо проблем..

ОДГОВОРИТЕ