Рим се хвали чистим Колосеумом

Иако су и до сад били поносни, Италијани су од данас, на челу са премијером Матеом Ренцијем, за нијансу поноснији на једну од највећих знаменитости своје земље - Колосеум у Риму, чија рестаурација фасада је завршена.

Путовања 02.07.2016 | 09:26
Рим се хвали чистим Колосеумом
Амфитеатар за гладијаторске борбе саграђен пре скоро 2.000 година, а који годишње посети 6 милиона туриста, данас је заблистао после година и година запуштености.

Услед смањене финансијске помоћи државе, и лоше политике и бриге о културним знаменитостима, бројни историјски споменици у Италији занемаривани су деценијама, што је угрозило, између осталог, 51 споменик Унескове светске културне баштине.

Међу тим споменицима је и римски Колосеум, који није обнављан још од времена Мусолинија, а чију обнову је иницирао пре пет година познати произвођач ципела "Тодс", понудивши 25 милиона евра за рестаурацију симбола античког Рима.

Упркос ризику да читав пројект обнове Колосеума пропадне због контроверзи у вези са уговором о ресаутрацији грађевине, сређивање фасаде амфитеатра крај Римског форума сада је завршено.

Председник италијанске владе Матео Ренци похвалио је огромни пројекат чишћења и сређивања једне од највећих грађевина античког света, који, како каже, треба да служи за пример заштите велике националне културне баштине, реноси Ројтерс.

У протекле три године, рестауратори су четкама од природног влакна очистили више од 10.000 квадратних метара камене фасаде, наносећи 1.700 килограма гита у пукотине на зидовима, док је споменик и даље био отворен за посете.

Следећа фаза рестаурације је унутрашњост Колосеума, а министар за културу Италије Дарио Франческини већ је одвојио 18 милиона евра за сређивање централног подијума за културне догађаје.

Б 92
фото: инстаграм

Коментари / 0

Оставите коментар