Јапан прва земља у којој ће роботи слободно возити?

Јапанска влада објавила план о изради стандардних тродимензионалних мапа путева које ће омогућити самонавођење аутоматизованих аутомобила. То би требало да осигура да Јапан постане прва земља света у којој ће роботизована возила слободно крстарити друмовима.

Информационе технологије 13.04.2016 | 10:08
Јапан прва земља у којој ће роботи слободно возити?

Премијер Шинзо Абе на састанку с привредницима у Токију објавио је план владе да подржи израду мапе јапанских путева за потребе аутоматизованих аутомобила и тако постави међународне стандарде за ту нову област картографије.

Произвођачи аутомобила који раде на развоју возила која могу да се крећу без возача до сада су морали сами да израђују тродимензионалне мапе путева на којима се бележе угао кривине, нагиб падина и други параметри потребни за самонавођење возила опремљених сензорима и компјутером који анализира податке о карактеристикама пута и препрекама на њему.

Ово би зато био први пут да је нека држава стала финансијски и организационо иза пројекта картографисања за потребе аутоматизованих четвороточкаша.

Премијер Абе изјавио је да би технички, стручни рад на изради тих нових средстава навигације требало да се заврши до 2018. године.

Представио је намеру владе да кроз пружање помоћи омогући јапанској аутомобилској индустрији да оствари предност над страном конкуренцијом, тако што ће поставити стандарде за читав свет у тој врсти навигације, што би јој потом омогућило да диктира светске трендове у технологији самонавођења роботизованих возила и оствари велики профит у продаји те врсте софтвера и аутомобила.

Употреба роботизованих возила у свакодневном животу приоритет државе

Јапанска влада је, након добијања организације Олимпијских игара 2020. године, које ће се одржати у престоници Токију, за један од приоритета у економском развоју до те године изабрала производњу и оперативну употребу аутоматизованих возила. Паметни аутомобили би, стога, управо у време одржавања Олимпијаде требала да почну да слободно крстаре друмовима Токија.

Аутомобили без возача већ више година се развијају и у САД, Израелу и другде, али је јапански произвођач „Нисан“ прошле године за време трајања Токијског сајма аутомобила први у свету успешно остварио тест вожњу таквог возила у реалним градским условима, где самонавођење усложњавају присуство великог броја пешака и семафора.

У јапанским медијима тада су се и појавили захтеви да држава доношењем нових правних одредби пропрати тај искорак у технологији и на време регулише питање одговорности у случају да возила којима управљају компјутери и роботи проузрокују несрећу.

За разлику од САД где развој аутоматизованих возила предводе младе компаније из области информационе технологије као што је „Гугл“, у Јапану од самог почетка ту технологију развијају стари, велики произвођачи аутомобила као што су „Тојота“, „Нисан“ и „Хонда“.

И док „Гугл“ и даље има предност у односу на јапанске произвођаче у погледу дужине трајања тестова и пређене километраже, јапанска влада сада је одлучна да стављањем својих организационих и финансијских ресурса на располагање домаћој аутомобилској индустрији њој омогући да преузме технолошко вођство у свету и да Јапан учини првом земљом у свету у којој ће почети комерцијално коришћење аутоматизованих аутомобила у реалним градским условима.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар