Чак и минут вјежбања може бити користан за здравље

Већина људи тврди да нема времена за вежбање, али професор кинезиологије Мартин Гибала каже да то више није довољан изговор.

Здравље 30.04.2016 | 08:08
Чак и минут вјежбања може бити користан за здравље

Нова студија објављена у часопису ПЛОС Оне показала је да само један минут интензивног вежбања може бити користан колико и 45 минута умерене активности.

“Ако као ја само желите да будете здравији и у бољој кондицији, не морате вежбати по 45 минута дневно. Можете имати користи и од само једног минута интензивне активности”, каже Гибала.

Он је са истраживачима поделио 27 испитаника који нису имали навику да вежбају у три групе.

Прва група је наставила са неактивним начином живота на какв је навикла, друга је вежбала 45 минута на стационарном бициклу уз обавезних пет минута загревања и истезања, а последња група је радила интервални тренинг у трајању од 10 минута. Ова последња, имала је по три интервала од 20 секунди током којих је максималном брзином окретала педале, а они су се смењивали са два двоминутна периода спорог окретања педала и укључивали пет минута загревања и истезања.

Обе групе вежбале су три пута недељно током 12 недеља и показали су готово идентична побољшања кад је реч о њиховом здрављу и кондицији.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар