Колико би данас коштале најпознатије туристичке атракције?

Имате ли 200 хиљада евра вишка за куповину познатог споменика? Изненадили бисте се колико би коштале поједине туристичке атракције које су незаменљиви симболи градова!

Путовања 30.11.2015 | 09:00
Колико би данас коштале најпознатије туристичке атракције?

Да би сазнао колико би изградња светски познатих грађевина коштала данас, ХомеАдвисор је анализирао седам познатих грађевина широм света, узимајући у обзир радне трошкове и трошкове материјала. У обзир су узети и изворни трошкови, који показују да су неки материјали били много скупљи пре стотинак година, али да су остали материјали знатно јефтинији него данас.

Тако је, на пример, изградња Кипа слободе коштала десет пута више 1886. године него данас, а и Биг Бен би у 2015. години Британци саградили по готово упола мањој цени. С друге стране, величанствени споменик Христа Спаситеља у Рију осетно би било скупље изградити данас - коштао би милион долара више него 1931. године, када је изграђен.

Ипак, неки од процењених трошкова заправо су изненађујуће јефтини – изградња Кипа слободе или Биг Бена данас би била јефтинија од куповине апартмана на Менхетну! Коме је уопште потребан стан, кад можете за исту количину новца да купите градску знаменитост и уживате у њој, зар не?

Представљамо листу најпопуларнијих туристичких атракција и њихову процењену вредности у америчким доларима, рангираних од најскупљих према најјефтинијима:

7. Пирамиде у Гизи 878 милиона долара
6. Колосеум 380 милиона долара
5. Ајфелов торањ 31 милион долара
4. Криви торањ у Пизи 4 милиона долара
3. Христ Спаситељ 1,5 милиона долара
2. Кип слободе 1,3 милиона долара
1. Биг Бен 222 хиљаде долара

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар