Зашто нестаје Кинески зид?

Око 30 одсто Кинеског зида, тачно 1962 километра грађевине, нестало је јер локално становништво продаје украдену грађу са зида или је користи за изградњу кућа.

Путовања 01.07.2015 | 07:53
Зашто нестаје Кинески зид?

Велики Кинески зид чија је изградња трајала преко 2.000 година изгубио је готово 30 одсто од своје дужине и више није видљив голим оком из свемира, јер локално становништво његове цигле, камену грађу и плочице користи за изградњу кућа, наводи су у званичној студији објављеној у кинеској штампи.

У студији кинеске агенције за државну имовину се наводи да је 1962 километра зида нестало, а да је 1.200 километара овог монументалног културно-историског здања дугог око 9.000 километара у веома лошем стању.

Велики прилив туриста такође је допринео разрадњи овог споменика, додаје се у извештају.

"Локално становништво које живи у околини Великог зида имало је обичај да користи цигле зида за градњу сопствених кућа, док су поједини делови срушени или урушени услед ширења градова и изградње путева", изјавио је Ченг Далин, експерт Комисије за проучавање Великог зида.

Прописане казне за крађу грађе са Великог зида су велике, оне могу да достигну вредност и до 1000 евра (5.000 јуана), пренео је лист "Фигаро".

"Али недостаје организација о примени регулативе о кажњавању", објашњава један од челника кинеске агенције за заштиту државне имовине Ђа Халин за "Глобал тајмс".
Због одсуства кажњавања, поједини становници из села у покрајини Хебеј у близини Зида продају плочице са зида по цени од 4,3 евра по комаду.

Велики зид није довршен, а грађен је у разним периодима, почев од ИИИ века пре нове ере.

Процењује се, уколико се рачунају нестали делови као и форме од природног рељефа, да је дужина Зида око 21.000 километара.

Зид је вековима уништаван изградњом саобраћајница, фабрика и железничке пруге.

Камен, цигла и остала грађа непрестано нестаје са грађевине, а посебно је то било очигледно током Културне револуције (1966-1977).

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар