Цигарету након јела не би смјели запалити

Већина пушача пожели да посегне за цигаретом чим заврше с оброком. 

Здравље 29.05.2015 | 18:01
Цигарету након јела не би смјели запалити

Неки то раде јер желе "помоћи" храни да се брже пробави, али нису свјесни колико штете наносе свом организму с овом навиком.

Снажна жеља за цигаретом и порив за пушењем након јела нешто је с чим се може поистовјетити већина пушача. Често је одмах запале зато што мисле да ће се тако брже пробавити, али наука не подржава ту њихову теорију.

Наиме, цигарета посебно иритира цријева, али и остатак пробавног система који тада утиче на цијело тијело. Никотин из цигарете веже се за кисеоник у крви јер се након јела, када пробавни систем ради пуном паром, лакше апсорбује. Због тога пушење након јела може проузроковати читав низ тешких проблема у пробавном суставу, од иритације до озбиљних болести.

Људи који болују од улцерозног колитиса и синдрома иритабилног колона требали би избјегавати пушење у широком луку, а они који су пушачи обавезно би се требали одрећи цигарете након јела јер пушење додатно погоршава симптоме њихових болести и отежава пробаву.

Бројна истраживања показала су да је пушење након јела 10 пута горе од "нормалног". Тачније, једна попушена цигарета има учинак као њих 10.

Зато након оброка причекајте минимално пола сата прије него што запалите цигарету, преноси Задовољна.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

29.05.2015 16:06

Реце струцњак и после доброг руцка запали једну која вреди за десет...

ОДГОВОРИТЕ