Истанбул за 24 сата

Истанбул је један од најлепших градова и једини који се простире на два континента. Оријентални мирис и европски укус овај град чине неодољивим.

Путовања 25.05.2015 | 11:09
Истанбул за 24 сата

Истанбул је један од најлепших градова и једини који се простире на два континента. Оријентални мирис и европски укус овај град чине неодољивим.

9.00

Света Софија и данас важи за архитектонско чудо. Годинама је рестаурирана и сада могу да се под куполом високом 45 и широком 65 метара виде прелепе фреске са златним мозаиком. Овде су крунисани византијски цареви.

10.00

Недалеко од Свете Софије налази се подземна цистерна (Јеребатан). Овде је аквадуктом стизала питка вода за становништво Цариграда, а данас се међу 336 мраморних стубова одржавају концерти. Најзанимљивији је стуб с Медузином главом.

11.00

Плава џамија се налази преко пута Свете Софије, улаз је бесплатан, а у њој се налазе прелепе плаве плочице из Никеје.

Друга занимљива џамија је Сулејманија коју је изградио славни Синан, а у њој су сахрањени Хурем и султан Сулејман.

12.00

Топкапија је била дом турских султана, а посебно су занимљиви зелени павиљони с прелепим погледом на Босфор којима је шетала Хурем. Харем је право разочарање, али је сама палата препуна златних сабљи, а ту је и престо опточен дијамантима.

13.00

Велики базар је највећа атракција, јер је стар 500 година и има 12 џамија, 18 фонтана, 60 ресторана, 5.000 радњи, пошту и школу. Ценкање с продавцима је обавезно.

14.00

Преко моста Галата прелази се Златни рог и стиже у најевропскији део Истанбула. Галата кулу високу 60 метара изградили су Ђеновљани, и с ње се пружа најлепши поглед на град.

У близини је и главна улица с кафићима, амбасадама, скупим хотелима и бутицима, која води до трга Таксим.

15.00

Палата Долмабахче је била дом последњих султана и у њој је умро Кемал Ататурк. Раскош се може видети из позлаћених свећњака, кристалних гелендера и лустера тешког четири и по тоне.

17.00

Крстарење Босфором најлепше је уз залазак сунца. Брод плови до моста који спаја два континента и пролази поред скупих вила. Стаје се на азијској страни, где туриста има довољно времена да попије јогурт.

20.00

Турска кухиња је надалеко чувена, а поред понуде у фантастичним рибљим ресторанима занимљиво је пробати и храну која одражава отоманску кулинарску традицију. Истанбул је познат и по ноћном проводу и прескупим клубовима на Ортакоју.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар