Шпанија први пут најјача туристичка земља на свијету

Шпанија је ове године први пут заузела водеће место на листи од 141 земље света, рангиране по конкурентности туристичког сектора, док друго и треће место припада Француској и Немачкој, наводи се у извештају Светског економског форума (WЕФ), објављеног  у Женеви.

Путовања 07.05.2015 | 07:14
Шпанија први пут најјача туристичка земља на свијету

На четвртој позицији, по успешности туристичке делатности, нашле су се Сједињење Америчке Државе, испред Велике Британије и Швајцарске, преноси швајцарски лист 24 сата.

Како наводе аутори ове студије, за Шпанију је овакав успех у туризму, чему су допринели културни ресурси, добра инфраструкура и употреба нових технологија, сигуран знак опоравка читаве привреде.

Када се посматрају појединачни показатељи, Швајцарска је прво место заузела у домену квалитета туристичке инфраструктуре.

Ова земља је на 11. месту по безбедности и хигијенским условима, а на 1. месту по квалитету људских ресурса. Према пословној клими у туризму налази се на 5. месту, а на 8. месту по примени нових технологија.

Према бројности и квалитету природних ресурса, Швајцарска је заузела 21. место, а према културно-историјским атракцијама 28. место.

Међутим, према конкурентности цена туристичких услуга, Швајцарска је на зачељу колоне (141. место). То је, како се наводи, разлог због којег је изгубила прво место на листи водећих туристичких земаља које је имала пре две године.

Ибица

Иза Швајцарске, која је ове године на шестој позицији у туризму, налазе се Аустралија, Италија, Јапан, Канада, Сингапур (11. место). Кина је заузела 17. позицију, Бразил 28, Русија 45, Јужна Африка 50, а Индија 52. место.

Из WЕФ-а истичу да туристичка делатност учествује са близу 10 одсто у глобалном бруто друштвеном производу, а за последње четири године бележи раст од 3,4 одсто.
То је уједно стопа која премашује просечни годишњи светски економски раст од 2,3 одсто у истом периоду.

Стручњаци предвиђају да ће туристички сектор у наредних пет година убрзати раст на 5,2 одсто.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МРСИЦ

07.05.2015 08:48

На којем су мјесту Црна Гора и Хрватска то као није вазно.

ОДГОВОРИТЕ