Двоструки живот Фидела Кастра: Револуционар или трговац кокаином?

Продају дроге Фидел Кастро наводно је гледао само као средство за своју борбу и револуцију. Без проблема је узимао мито, жртвовао најближе сараднике, наређивао егзекуције...

Занимљивости 06.05.2015 | 10:28
Двоструки живот Фидела Кастра: Револуционар или трговац кокаином?

Лични чувар Фидела Кастра, који је пуних 17 година провео уз кубанског вођу, открио је шокантне детаље о његовом двоструком животу.

Хуан Реиналдо Санчез (66) тврди како је Кастро, попут правог "мафијашког кума" надгледао продају кокаина и лично је интервенисао у суђењима државним званичницима и наређивао егзекуције.

"Човек за ког сам жртвовао свој живот, ког сам гледао као бога и који ми је значио више од моје сопствене породице, у ствари је водио тајни живот којим је владала корупција," каже Санчез.

О свом животу с кубанским диктатором одлучио је да објави књигу "Двоструки живот Фидела Кастра" која је објављена почетком овог месеца. Санчез наводи како је његов бивши шеф имао чак 20 луксузних кућа на Карипским острвима које је купио државним новцем.

Испричао је и како је 1988. прислушкивао разговор Кастра и генерала Хосеа Абрантеса, лојалног министра и шефа обавештајне службе. Абрантес је тражио вођи да допусти кубанском нарко-босу, који је живео у САД-у где је водио прилично разгранат бизнис у договору с Кастровом владом, одмор у Хавани где су му живели родитељи. За то је Кастро био спреман да плати 75 хиљада долара, а овај је пристао уз услов да ће родитељима трговца дрогом рећи да је у САД-у у ствари како би радио за кубанску државу и да то мора да буде тајна.

Санчез наводи да је Фидел Кастро продају дроге гледао као "средство за борбу и револуцију". Када су Сједињене Америчке Државе посумњале да Куба организује продају дроге у њиховој земљи, Кастро је објавио да ће провести истрагу. Абрантес и генерал Арналдо Очоа су ухапшени, а вођа је дао упутства судијама и пороти. Абрантес је осуђен на 25 година затвора, а умро је под чудним околностима од срчаног удара. Очоу су стрељали, а Санчез, Кастро и још неки су морали да гледају видео стрељања.

У књизи се бивши Кастров чувар дотакао и његовог брата Раула који сада води земљу, описавши га као хроничног алкохоличара који је почео да пије након што је Учествовао у убиству пријатеља, такође по Фиделовом наређењу.

Санчез је такође завршио у затвору 1994. године, након што је одлучио да да отказ, а успео је да побегне тек 2008. бродом прво до Мексика а потом у Мајами где је и данас.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар