Најудаљенија и најтеже доступна мјеста на планети

Радите мукотрпан посао због којег желите да проведете годишњи одмор што даље од свог посла? Зашто да не, и то је могуће. Саветујемо вам да посетите једну од предивних дестинација у наставку овог чланка.

Путовања 02.05.2015 | 07:34
Најудаљенија и најтеже доступна мјеста на планети

Алис Спрингс, Аустралија

Колико је удаљено: Неких 1500 километара од најближег града у Аустралији, односно 17 сати вожње аутомобилом.

Зашто је толико посебно: Ово место је сам центар Аустралије. С изузетно високим температурама, ретко се нађе на карти путника, иако би најдивније било да га свако посети бар једном у животу. Околина је сува, црвена и прашњава, али и то има своје чари. Свакако посетите једну од најпознатијих планина и светих места у Аустралији - Улуру (Аyерс Роцк).

Антарктичко полуострво, Антарктик

Зашто је посебно: Овај део Земљине територије врло ретко се посећује у туристичке сврхе, више у оне истраживачке. Налази се између Белингсхаусеновог и Веделовог мора, а дуг је 1300 километара. Иако тамо не можете да спавате, постоји много крузера који ће ваш боравак на овој дестинацији учинити и више него забавним.

Лофотен у Норвешкој

Колико је удаљено: Овај део Норвешке тек је 2007. године путем на мостовима повезан с остатком земље, а раније је био доступан само трајектом.

Зашто је посебно: Пажњу заљубљеника у природне лепоте веома привлачи овај велики гребен смештен унутар Арктичког круга, који је дом бројних животињских врста и птица. Али, живописна архитектура је ипак оно што највише мами туристе.

Мадагаскар

Колико је далеко: Тачно је да је Мадагаскар четврто највеће острво на свету, али тачно је и да је тешко пронаћи природније место, богато толиким разноликостима.

Зашто ићи тамо? Пре свега, лемури! Ако сте погледали било који цртани филм у последњих пет година, сигурно знате за њих. На Мадагаскару их има у изобиљу, заправо, само тамо и живе. Ово острво мешавина је афричког, индијског и европског утицаја. Бројни национални паркови оставиће вас без даха, а ми вам гарантујемо да вас Мадагаскар неће разочарати.

Ускршња острва, Чиле

Колико је удаљено: Острва су удаљена око 2000 километара од најближег насељеног места - острва Питкаирн, али и оно има тек 50 становника. Острво се налази око 3.600 км западно од Чилеа.

Зашто је посебно: Острво је троугластог облика, површине 163,6 км2 и популације од 3.791 људи, од којих 3.304 живи у главном граду Ханга Рои. Острво је најпознатије по својим многобројним моаијима, великим каменим киповима који се простиру дуж обале. 1988. године, готово цело Ускршње острво је као национални парк уписано на УНЕСЦО-в попис места светске баштине у Аустралији и Океанији.

Ушуаја, Аргентина

Колико је далеко: Најјужнији град на свету и једно од ретких места с којих се можете отиснути на Антарктик.

Зашто ићи тамо: “Тиерра дел Фуего“ или Огњена земља, дефинитино нема само егзотично име. У овом делу Аргентине видећете можда најлепше природне пределе на свету. Ушуаја, главни град аргентинског дела Огњене земље, град је од 60 хиљада становника и сматра се најјужнијим градом планете. С овог места можете посетити и већ споменути Антарктик, а ипак и даље бити у цивилизацији.

Шетландска острва, Шкотска

Колико је далеко:160 километара северно од Шкотске, заправо, ближе је Норвешкој него матичној земљи.

Зашто ићи тамо: Док Шкотска постаје све популарније туристичко одредиште, Шетланди су и даље прилично ван интереса туриста. Људи на острву причају шкотски, али с призвуком норвешког језика. Оно што привлачи туристе је безброј симпатичних раштрканих старих села. Острво нуди обиље сеоских забава и музике, а наоколо ходају необичне птице пафини, атлантски морски папагаји!

Извор: Б 92

 

Коментари / 0

Оставите коментар