Огромно интересовање за држављанство Либерленда

Пројекат Чеха Вита Једличке, који је на површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србије основао још непризнату фиктивну државу Либерланд, привукао је велику пажњу с 1,3 милиона посета сајту хттп://либерланд.орг/ен/маин за последња три дана.

Занимљивости 21.04.2015 | 22:53
Огромно интересовање за држављанство Либерленда

Оснивач Либерланда, Једличка, саопштио је да је интересовање градјана за његову фиктивну државу огромно и да је примио око 250.000 захтева за њено дрзављанство.

Једличка је додао да су чак и дипломате широм света веома радознале кад је Либерланд у питању.

"Мислим да ћемо до краја седмице имати милион захтева за држављанство", оценио је Једличка.

Међутим, они који би желели да добију држављанство Либерланда морају да испуне високе стандарде - да поштују друге људе и њихове ставове, као и личну имовину, да немају кривичне пријаве нити да су заведени као комунисти, нацисти или припадници неке екстремистичке групе, пренео је АФП.

Једличка је на површини од седам квадратних километара измедју Хрватске и Србије прогласио још непризнату фиктивну државу под називом Либерланд и позвао поштене људе да му се придруже уз мото "живи и пусти друге да живе".

Нову, а уједно и најмању балканску државу Једличка је прогласио 13. априла на западној обали Дунава, надомак Змајевца у Хрватској и Бачког Моноштора у Србији.

Једличка објашњава да је нову државу основао на "ничијој земљи", територији на коју у послератној атмосфери нису полагале право ни Србија и Хрватска, наведено је на званичном вебсајту нове државе.

"Циљ оснивача нове државе јесте формирање друштва у којем би поштени људи требало да просперирају без неефикасних државних регулатива и такси", каже овај Чех.

Један од разлога за оснивање Либерланда је, како наводи, и јачање утицаја владиних и невладиних група у пословању и животима људи.

Оснивачи су инспирисани земљама као што су Монако, Лихтенштајн или Хонгконг, објашњава Једличка, како стоји на сајту Википедија.

Творац "Слободне Републике Либерланд", која има свој грб, устав и законе, прима захтеве за држављанство, под условом да подносиоци нису екстремисти, неонацисти или комунисти, као ни злочинци.

Либерланд се поноси личном и економском слободом својих градјана, што је гарантовано уставом, који значајно ограничава моћ политичара тако да они не могу да се превише мешају у слободе народа, стоји на званичном сајту нове државе.

У Либерланд се позивају људи који поштују друге људе и њихова мишљења, без обзира на расу, етничку припадност, оријантацију или веру, и који поштују приватно власништво, које је неприкосновено, а захтев за држављанство се може послати мејлом.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МРСИЦ

21.04.2015 17:48

Вецу глупост нисам одавно цитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

21.04.2015 21:08

Ја цу због оваквих ствари морати до психијатра бојим се да ме хвата параноја ил опет неко хоце да нас цијепа.

ОДГОВОРИТЕ