Срби воле и егзотику

Сваке године неколико стотина наших туриста летује на рајским дестинацијама. Лане је и у Тајланд отишло око 2.000 наших туриста. На Маурицијус или Сејшеле иде се углавном индивидуално.

Путовања 20.04.2015 | 08:49
Срби воле и егзотику

РАСКОШНЕ рајске плаже, бели песак и тиркизна боја мора, колико год да звучи као омот неке бомбоњере, пусти је сан многих путника широм света. Ипак, стотинак Срба сваке године ово и досања. Њихове очи успеју да виде далеке Сејшеле, Малдиве или Хаваје. Неко за овај одмор штеди годинама, док појединци сваке зиме “искеширају” по неколико хиљада евра за путовање.


Далеке дестинације, како су нам рекли у многим туристичким агенцијама, посећују се индивидуално, и готово да нема организованих тура. Осим за Тајланд, који је последњих година све популарније и приступачније летовалиште, и Дубаи, који је постао један од омиљених српских градова.

- Егзотична места, која представљају изузетно атрактивне дестинације са становишта туризма, избор су свега стотинак људи у нашој земљи - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Када се ради о групним путовањима на Арубу, Маурицијус, Малдиве или неко слично место, буквално на једној руци могу да се изброје такви аранжмани. Људи тамо иду индивидуално, а има и оних који сами организују такво путовање, мимо агенције. Самостално резервишу хотеле, авионске карте и друге трансфере.

Тако одлазак на Маурицијус, у зависности од хотелског смештаја, тешко може да се нађе испод 1.500 евра. Како каже Сеничић, ту одлази “виша класа” која има довољно новца да себи приушти такав угођај. На Малдивима смештај може да кошта и неколико десетина хиљада евра дневно. Ипак, има могућности и за оне с “плићим џепом”, па наши гости углавном бирају хотеле где ноћење кошта од 60 до 200 евра дневно.

- Егзоотична места годишње посети од 300 до 400 људи - наставља Сеничић. - Тамо ретко кад иду породице, углавном су то парови. Има и оних који штеде неколико година како би отпутовали и видели нешто несвакидашње.

Српски пасоши, последњих година, почели су да се пуне тајландским печатима. Наш саговорник објашњава да се њихова сезона не подудара с нашом и да се тамо иде од половине новембра па до краја фебруара. Само прошле године Тајланд је посетило 1.500-2.000 наших гостију.

- У Тајланду се у просеку борави девет ноћи - прича Сеничић. - Цена за ове аранжмане креће се од 800 и 900 евра, у зависности од хотела и периода када се путује.


ШОПИНГ ФЕСТИВАЛ

Дубаи је интересантан током целе године. Од јуна до септембра, како каже Сеничић, најниже су цене, али су температуре превисоке, због чега има најмање туриста. Цене за седмодневни аранжман крећу се од 400 евра.

- Најатрактивнији месеци за посету овом граду су октобар, новембар и децембар, када се одржава и шопинг фестивал - прича Сеничић. - Тада је овде зима, а тамо може да се купа. Абу Даби и Дубаи као дестинације имају тренд раста, нарочито због добре везе између “Ер Србије”, “Етихада” и “Флај Дубаија”.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар