Да ли ће и људи моћи да спавају зимски сан?

Вероватно сте барем једном у животу пожелели да као медвед преспавате тмурне зимске дане. По свему судећи, то ће ускоро постати могуће, захваљујући научницима који траже начине да астронаутима омогуће хибернацију у свемиру.

Занимљивости 20.04.2015 | 08:15
Да ли ће и људи моћи да спавају зимски сан?

Према Леополду Самереру који се налази на челу тима за напредне концепте Европске свемирске агенције, њихов рад може претворити научну фантастику у стварност и то за неколико година.

Користећи примере у животињском свету, научници већ користе неке експерименталне терапије, попут терапеутске хипотерниме, захваљујући којој се лече људи са великим повредама мозга.

Испитивања која се сада спроводе требало би да открију да ли ће астронаути бити у стању да буду у некој врсти сна данима, па чак и недељама, уз помоћ сличних метода спуштања температуре тела.

“То не значи да ћемо ускоро слати људе у хибернацију, али покушавамо да разумемо начине на које животиње тону у зимски сан и шта се дешава са њиховим телом”, каже Самерер.

Истраживање је још у повоју, али ће значајне информације добити и захваљујући НАСА мисији у оквиру које ће један астронаут провести годину дана у свемиру.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар