Сјај Јерусалима насред Балкана

Понос македонског туризма: Над Охридским језером надвија се више од 200 православних цркава. Вевчански извори, смештени недалеко од Струге и Охрида, претворени су у туристичку атракцију

Путовања 18.04.2015 | 11:48
Сјај Јерусалима насред Балкана

ОСУНЧАН у сјају бисерног језера, у сенци Самуилових зидина и снежних врхова, са сведочанствима културних надметања цивилизација, усиљеним провинцијским животом живи колевка словенске писмености - Охрид.

Овај град се налази на око 170 километара јужно од Скопља, а нешто више од 600 километара од Београда. Са горње капије Самуилове тврђаве пружа се поглед на цео град у којем најстарије грађевине датирају још из 7. века, када су кључеви Охрида били у рукама бугарских владара.

Стари град има свој амфитеатар, неколико десетина православних цркава, живописан базар, хамам и многобројне радионице старих заната међу којима су кујунџинице, радионице дубореза и сликања византијских икона... Љубазни домаћини дочекаће вас у сваком сокаку, испред ресторана, кафића, пиљарница, музеја, тезги са сувенирима...

Вевчански извори, који се налазе недалеко од Струге и Охрида, претворени су у туристичку атракцију. Спуштају се са оближњих планина, а њихову драгоценост оградила је и уредила општина, па је овај простор прави рај за кратак одмор и обилазак. Вода у овим изворима је пијаћа, па посетиоци могу да прескоче ниску ограду и утоле жеђ у природи. Температура воде у многобројним потоцима износи 10 степени Целзијусових и никада се не мења.

Бисерно чисто језеро старо је око три и по милиона година. Простире се на површини од око 350 метара квадратних и у њему светлост допире у дубину и до 20 метара. Над језером се надвија више од 200 православних цркава, те није чудно што Охрид зову “балкански Јерусалим”. На тридесетак километара јужно од Охрида, на високој стени изнад језера налази се Манастир Св. Наума, који је због невиђених природних лепота претворен у праву туристичку атракцију. Око њега су смештени хотел и ресторани на води с којих можете отпловити чамцима, у обилазак, уз туристичког водича, за цену од два и по евра.

У цркви се налазе и мошти Св. Наума Охридског, а уколико наслоните уво на ковчег где почива светац, чућете јасне откуцаје. Верници тврде да су то откуцаји срца Светог Наума које је остало у манастиру.

ЧУВЕНИ БИСЕРИ - Чувени бисер са Охрида не налази се у шкољкама, већ се израђује ручно од седефа који се скида с крљушти посебне врсте рибе која живи само у Охридском језеру. Оригинални, вечни бисер израђују само две породице - Филеви и Талеви, према посебној технологији која се преноси на мушког потомка у фамилији. Цена бисера креће се од 15 евра па навише, у зависности од слојева седефа и текстуре.

ЗА МАЛО ПАРА - За одмор на Охридском језеру у собама и апартманима потребно је издвојити свега неколико евра, а има и хотела који поседују од три па до пет звездица. Предност за српске туристе свакако је и језик који је сродан нашем, а Македонци туристе из Србије посебно воле.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

краљ

19.04.2015 20:07

Воле евре српских туриста.

ОДГОВОРИТЕ