Коментар: Е, моји Срби! Нигдје вас нема!

Нема нас нигде! Да се сада заврше квалификације на Европско првенство отишли и Велс, Израел и Северна Ирска! Само Словачка и Енглеска у досадашњем току квалификација имају све победе, а да се сада такмичење заврши, сви тимови из Уједињеног краљевства отишли би на ЕП.

Фудбал 01.04.2015 | 00:00
Коментар: Е, моји Срби! Нигдје вас нема!

Замислите спектакл, отварање фудбалског првенста Европе 2016. године, Град светлости, стадиону Сен Денију, а као ривал домаћину Француској на терен истрчава, ни мање, ни више него селекција Северне Ирске или Израела.

Да, да, делује као научна фантистика, а када се за тренутак баци поглед на табеле квалификационих група на половини такмичења, види се да то уопште није нереално.

Колико је само излизана фраза да “данас сви играју фудбал“, а у реалности то се из године у годину потврђује на терену. Осим можда у случају репрезентације Србије, али то је нека друга прича...

Када би се у овом тренутку завршиле квалификације за ЕП, поред Француске, на списку селекција које су се директно квалификовале очекивано би се нашле, поред домаћина, тимови као што су Шпанија, Немачка и Италија.

Занимљиво ту би била и Енглеска, која је једна од само две репрезентације са максималним учинком у досадашњем току квалификација.

Горди Албион је забележио свих пет победа, три утакмице је одиграо код куће, а две на страни, а посебно је била важна победа против Швајцарске у Базелу.

Ипак, правих хит је друга селекција са максималним учинком. Тешко је за поверовати, али ради се о Словачкој. Овај податак додатно добија на тежини, када се подсетимо да су Словаци у групи са Шпанијом и да су у октобру у Жилини савладали актуелног првака Европе са 2:1.

Да је сада крај квалификација, место на ЕП директно би избориле и репрезентације Чешке и све бољи Исланд. Ако Чеси и имају традицију повременог појављивања на великим такмичењима, онда Исланђани свакако представљају изненађење.

У прошлом квалификационом циклусу за Мундијал у Бразилу 2014. године Исланђани су такође играли веома добро, али су имали несрећу да у баражу налете на искусну и квалитетну Хрватску.

Хрвати тренутно воде у својој групи квалификација са два бода више од другопласиране Италије. “Коцкасти“ традиционално добро пролазе у квалификацијама, чини се да ће тешко до краја неко моћи да помери Модрића, Ракитића и Манџукића са лидерске позиције.

Када смо већ код екипа које бележе успех у квалификацијама, Италија засад има два ремија и три победе, али налази се на другом месту.

Без дилеме, највећа изненађења у квалификацијама су Велс и Израел, који се тренутно налазе испред Белгије у Б групи. Руку на срце, играч квалитета Герета Бејла заслужује да се појави на неком великом такмичењу. Има добре шансе да му пође за руком оно што у прошлости нису успели земљаци Јан Раш и Рајан Гигс. Израелци су тек недавно пали на друго место и то после пораза од Велса, али како играју могуће је да ће сачувати ту позицију.

Од репрезентација из бившег Југославије, у овом тренутку на ЕП би се пласирала и Словенија као друга у Е групи.

Шта тек рећи за И групу у којој се такмичи и Србија. Португал је тријумфом над Орловима стигао до лидерске позиције, Данска би на ЕП ишла као друга, док би Албанија, коју су многи били склони да потцене, изборила пласман у бараж.

Селекција Румуније после неколико циклуса поново игра добар, такмичарски фудбал, зато је сада прва у Ф групи и уз њу би директно на ЕП отишла и Северна Ирска.

Изненађујући лидер Д групе у овом тренутку је Пољска, која има бод више од Немачке коју је савладала са 2:0 у октобру прошле године. Ова група дала би још једног директног учесника ЕП, Шкотску која је тренутно најбоља трећепласирана селекција.

Репрезентација Аустрије, предвођена Давидом Алабом, такође би била сигуран учесник ЕП јер суверено води на табели Г групе са четири бода више од другопласиране Шведске.

Наравно, за крај, ту су и преостали трећепласирани тимови који би учествовали у баражу и међу њима има правих фудбалских сила, као и неких које су то била давно: Холандија, Белгија, Русија, Швајцарска, Украјина, Норвешка и Мађарска.

Квалификације за ЕП настављају се у јуну, а већ тада овај списак би могао да изгледа нешто другачије. Пре свега, то се односи на тимове који се налазе на трећим позицијама у групама, док је већина осталих добрано зацементирана на својим местима.

Коментари / 0

Оставите коментар