Најпознатије коцкице на свијету кроз историју

У одмаралишту Леголенд Флорида у Гранд Хајат хотелу у Њујорку, гомила малишана је имала прилику да истражи новоотворену пријатељску ЛЕГО собу.

Занимљивости 26.03.2015 | 07:19
Најпознатије коцкице на свијету кроз историју

Лего прича почела је још из 1932. године, захваљујући столару Оле Кирк Кристијансену који је у својој малој радионици израђивао разнолике дрвене играчке. Посао је добро кренуо, а две године касније, тада већ успешној столарској радионици, Кристијансен даје име које данас сви тако добро познајемо – Лего.

Назив је настао скраћивањем и спајањем две данске речи „лег годт“ што значи „добра игра“, а убрзо су постале не само бренд, већ и идеја водиља компаније чије играчке усрећују милоне деце широм света.

Није прошло много времена, а Оле Кристијансен је проширио своју делатност и на пластичне играчке, да би прве чувене Лего коцке угледале светлост дана 1949. године и то под називом „аутоматске спајајуће коцке“. Њихов дизајн био је у великој мери заснован на сличном производу који се појавио у Великој Британији две године раније, с тим да је разлика била у начину на који су се коцке спајале и раздвајале.

Када је Годтфред Кристијансен, Олеов син, почео да ради у фирми свога оца, увидео је неслућен потенцијал Лего коцки као система за креативну игру. Да би се тај потенцијал ослободио било је потребно унети одређене измене у дизајн. Проблем је заправо био у начину спајања и повезивања коцки, који је до тада био ограничен, као и њихова разноврсност.

Годтфред Кристијансен је желео да превазиђе ту препреку, а као резултат те жеље 1958. године створен је модеран изглед коцки какав данас познајемо. Дакле, коцке које су патентиране 28. јануара 1958. године компатибилне су са данашњим Лего коцкама јер се њихов дизајн од тада до данас није мењао. Ипак, било је потребно још пет година да се пронађе прави материјал за њихову израду.

Коцкице са којима су се генерације играле, вероватно никада неће постати досадне, а спровођењем оваквих пројеката, њихова популарност само може да се повећа.

Други Леголенд хотел у Северној Америци отвориће се 15. маја 2015 на Флориди.

Ако сте љубитељ лего коцкица, сигурно ће вам се свидети и овај видео.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар