Ђумбир и његова љековита својства

Ђумбир је цењен због својих кулинарских и лековитих својстава, али овај јак зачин може такође донети и неочекиване ризике за људе са одређеним медицинским проблемима.

Здравље 31.01.2015 | 17:56
Ђумбир и његова љековита својства

Ђумбир може смањити надутост - Ако имате проблема са надимањем и гасовима, препоручљиво је да с времена на време пијете чај од ђумбира. У Србији омиљеним јелима са пасуљима могуће је додати и комадиће ђумбира како бисте умањили евентуалну надутост после оброка.

Ђумбир ублажава бол - Студије показују да узимање ђумбира одмах по појави првих симптома мигрене може да помогне при ублажавању бола. Друге студије су показале да ђумбир може помоц́и при лечењу артритиса. Људи са остеоартритисом или реуматоидним артритисом трпели су мањи бол и отоке када су свакодневно узимали ђумбир у праху..

Ђумбир може да вас (донекле) заштити од рака - Ђумбир има неке особине које су веома пожељне у борби против рака, показало је неколико студија. У једној од њих истраживачи су открили да ђумбир изазива умирање ц́елија рака јајника. Друга студија је показала да суплементи с кореном ђумбира смањују упале у дебелом цреву.

Ђумбир може да изазове компликације током трудноц́е - Када су у питању ђумбир и трудноц́а, студије су донеле мешовите резултате. Неке од њих су истицале везу између уноса ђумбира и побачаја и других компликација трудноц́е, док друге нису нашле ништа лоше у конзумацији ђумбира за ублажавање мучнине.

(Саветујемо да увек разговарате са својим лекаром пре узимања суплемената или лекова за лечење јутарње мучнине.)

Ђумбир може изазвати упалу уста - У ботаничкој медицини ђумбир се сматра за “биљку загревања”, што значи да повећава температуту у нашем телу генерисањем више топлоте. Ово може изазвати запаљење уста и слузнице, што може бити иритантно. Уколико вам се стога конзумирање ђумбира учини непријатним, не инсистирајте на његовој употреби.

Ђумбир помаже при ослобађању од мучнине - Следец́и пут кад осетите јаку мучнину, током борбе са вирусима или пак током појаве морске болести, покушајте да унесете ђумбир у било ком облику, јер је он као састојак у јелима или лековима одличан у отклањању мучнине. Једна студија чак је утврдила да је за отклањање мучнине током вожње ђумбир подједнако ефикасан као скополамина, и то без поспаности и других нуспојава.

Ђумбир може смањити ниво шец́ера у крви - Нова студија је показала да ђумбир у праху снижава ниво шец́ера у крви код особа са дијабетесом типа 2. Ако је ово битно за вас, пратите ниво свог шец́ера у крви пажљиво и проверите са својим лекаром како ђумбир у вашем случају може да побољша интеракцију са лековима.

Ђумбир може да успори згрушавање крви - Једна аустралијска студија је показала да ђумбир може да буде моц́ан антикоагуланс, ефикаснији од аспирина. Национални институт за здравље упозорава на негативне ефекте конзумирања ђумбира док је пацијент под лековима за проређивање крви, због повец́аног ризика од модрица или крварења. Ако имате поремец́ај крварења или узимате поменуте лекове за проређивање крви, требало би да се клоните ђумбира. 

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар