Припремите се за климакс

Какве промене доноси менопауза? Важно је да свака жена ухвати корак са овом животном прекретницом и прилагоди јој се. Због хормонских промена може да дође до остеопорозе.

Здравље 28.11.2014 | 16:18
Припремите се за климакс

Оптимизам и добра енергија

Најновији став о одржавању здравља жене у менопаузи и постменопаузи је комбиновање медицинског и холистичког приступа. Холистички подразумева интегративни приступ и обухвата низ техника које треба да покрену добру енергију, позитиван дух, психички оптимизам, спознају саме себе. Да ли је то реики или нека друга надахнујућа техника, мање је важно. Битно је да су ове технике комплементарне са медицином. Њихов коначни циљ је да свака жена схвати да "ново" животно доба није болест, али да у себи крије ризике на које треба обратити пажњу - поручује др Љубић.

Главобоља, несаница, наизглед безразложна нервоза, депресија, налети топлих таласа познатих као валунзи... Све ово су симптоми код већине жена које ступају у менопаузу. Иако је реч еволутивном стању, оно у приличној мери може физиолошки и ментално да поремети припадницу нежнијег пола. Зато је веома важно да менопаузу као животну прекретницу жена на адекватан начин прихвати и прилагоди јој се.

- Менопауза представља прелаз из активног репродуктивног периода у период без репродукције, где изостаје стварање јајних ћелија и могућност зачећа. Почиње са последњом менструацијом и гашењем функције јајника, одговорних за лучење полних хормона естрогена и прогестерона. Ови хормони нису битни само за репродукцију већ за целокупно функционисање и равнотежу организма жене – истиче професор др Александар Љубић, специјалиста за гинекологију и акушерство.

На који начин полни хормони утичу на жену?
- Њихова специфичност је да пролазе кроз зид свих ћелија организма и на тај начин, са другим хормонима, условљавају беспрекорно функционисање ћелија. У ситуацији када полних хормона нема, као што је то случај са естрогеном и прогесетероном за време и после менопаузе, а других хормона има превише, на нивоу ћелија долази до промена. Ремети се целокупна равнотежа и метаболизам, због чега настаје присуство веће количине масти у крвним судовима. Током времена долази до њиховог таложења и стварања ризика за настанак озбиљних болести.

Које су то болести?
- Међу најзначајнијим је остеопороза или смањење густине костију, а такође и настанак кардиоваскуларних обољења и учесталија појава инфаркта миокарда и можданог удара, односно шлога. Истовремено, због смањења напетости ћелија, долази до промена слузокоже вагине. Вагина постаје сува и стањена што отежава сексуалне односе и чини их болним. Због лошег квалитета слузокоже јављају се и уролошке тегобе праћене инфекцијама, а неретко долази и до слабљења либида, односно сексуалног нагона.

Када се менопауза јавља?
- С обзиром на то да на појаву менопаузе утичу и климатски фактори, у нашем поднебљу јавља се између 50. и 51. године, гледано на последњу менструацију. Код извесног процента жена ове промене настају и раније, некада чак и пре 40. године, док код других, функција јајника остаје очувана и читаву деценију дуже. Да ће доћи до менопаузе указују бројни симптоми карактеристични за доба перименопаузе, која почиње две до три године раније. У том периоду дешавају се многе промене у организму жене.

Хормони не раде уобичајено, изостаје овулација, менструације су нередовне или се јављају учестала крварења, долази до промене расположења... Када ће код које жене почети менопауза зависи од
генетике, начина живота, стресова и бројних других фактора из окружења.

Колико је живот жене после менопаузе садржајан и квалитетан?
- То зависи од ње саме, јер менопауза представља еволутивну етапу, али не и старост. С обзиром на то да је животни век све дужи и живот са менопаузом је све дужи. Ако то схвати на прави начин и без траума, може апсолутно са оптимизмом да гледа на сопствени живот. То значи да треба да се понаша уобичајено и задржи активност на послу и у приватном животу. На овај начин неће постати депресивна, а сексуални живот такође може да буде садржајан. Лубриканти, разна уља и други слични препарати у стању су да надоместе оно што физиолошки изостаје код влажења вагине. Ослањање на хормонску супституциону терапију у сваком случају није решење.

Зар то није препоручен терапијски приступ?
- То је једна од неколико заблуда да се жена овом терапијом може вратити у стање какво је било пре менопаузе. Тренд давања хормонске супституционе терапије присутан је више деценија, али је пре десетак година у стручним круговима констатовано да она повећава ризик од карцинома дојке. Од ње се није у потпуности одустало, али да би била препоручена терапија, претходно мора да се уради мноштво важних анализа које потврђују да не угрожава здравље.

Да ли постоји још неки вид терапије за који се такође погрешно сматрало да помаже женама у менопаузи?
- Када се сазнало да недостатак хормона доводи до повећања масних наслага у крвним судовима, у терапију су уведени статини, лекови за које се мислило да ће смањити масне наслаге, а самим тим и ризик од кардиоваскуларних болести. Међутим, испоставило се да већина тих жена има и депресију због које узимају и антидепресиве. Након извесног времена лекари су установили да узимање ова два лека заједно доводи до учесталијег дијабетеса, што је само додатно компликовало стање жена у менопаузи. Слична ствар се дешава и приликом узимања фитоестрогена у облику соје. Овде се тек не знају све нежељене последице пошто је то област алтернативне медицине, недовољно проверене.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нада

29.11.2014 02:41

Врло јасан и користан интервју. Едукативан. Тханкс. Нада

ОДГОВОРИТЕ