У авиону као у позоришту

Авионска седишта поређана у круг, тако да личе на она у театру, најновија су идеја која се тиче редизајнирања ентеријера у авионима.

Путовања 28.11.2014 | 00:39
У авиону као у позоришту

"Ербас" је поднео захтев да се у авионима патентира овакав распоред седишта, уместо оног класичног на који су путници навикли.

Према поднетом захтеву, "кружни распоред омогућава да седишта буду отпорнија на оптерећења која изазивају притисак у кабини".

Предња и задња страна авиона су под великим притиском када је потребно успоставити равнотежу у ваздуху, због чега се ти делови додатно ојачавају, а смањује се простор за путнике. Кружни распоред седишта би требало да помогне да се притисак равномерније распореди и тако се повећа број седишта која се могу сместити у авион.

За авиопревознике већи број седишта значи и већи профит, али поставља се питање колико ће путницима бити удобна путовања када су седишта распоређена тако да су окренута једна према другима. Такође, сва седишта ће бити постављена под различитим углом, па је отворено и питање колико ће бити пријатно летење када је путник леђима окренут пилотској кабини или је лицем окренут према крилима авиона.

На Сајму авионског ентеријера који је недавно одржан у Хамбургу, било је још неколико занимљивих предлога редизајнирања.

Један од предложених нацрта подразумева да два седишта буду уобичајено окренута према предњој страни авиона, док је треће које се између њих налази, окренуто на супротну страну, према репу авиона. Француски дизајнери чија је ово идеја, кажу да би на тај начин путници имали више места и да би мање ометали своје сапутнике.

Да ли ће и када неки од ових предлога бити усвојен, још увек се не зна.

Извор: Мондо

Коментари / 0

Оставите коментар