Чињенице о стевији-замјени за шећер

Многи воле да пију слатке напитке, али би у исто време да унесу мање калорија. Зато користе заслађиваче који им то омогућавају. Стевија је због тога најпопуларнија међу производима ове врсте. Између осталог и због тога што не садржи калорије.

Здравље 24.10.2014 | 06:11
Чињенице о стевији-замјени за шећер

- Стевија је скоро потпуно природног порекла. Она се добија концентрисањем од биљке стевије која садржи слатка једињења, стевиоиде. Слађа је од шећера 200 до 300 пута, а њена калоријска вредност једанка је нули. Стевија до сада није показала негативна својства, тако да је потпуно безбедна за здравље - објашњава Јагода Јорга, специјалиста за исхрану и дијатерапеут на Медицинском факултету у Београду.

Ових пет ствари нисте знали о стевији.

1) СТЕВИЈА ЈЕ ЗАПРАВО БИЉКА - Стевија се добија из биљке која се назива Стевиа ребаудиана и која се узгаја природним путем у Бразилу и Парагвају, где се хиљадама година користила за заслађивање хране, лечење опекотина и проблеме са стомаком. Сладак укус овог производа потиче од гликозида, који се добијају из листова ове биљке.

2) СТЕВИЈА НИЈЕ УВЕК „ПОТПУНО ПРИРОДНА“ - Да, стевија се производи од биљке, али како би могла да траје дуго на полицама у маркетима, многе компаније јој додају одређене састојке. Нека паковања садрже шећерни алкохол и „природне укусе“, као и екстракт ове биљке.

3) СТЕВИЈА ЈЕ МНОГО СЛАЂА ОД ШЕЋЕРА - Без обзира на то што не садржи калорије, одређена количина екстракта ове биљке је 200 пута слађа од исте количине шећера.

4) СТЕВИЈА МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ ШЕЋЕР И У КУВАЊУ - Своје торте, колаче и коктеле можете да засладите и стевијом. Али пошто је много слађа од шећера, треба да стављате доста мање стевије него шећера. Колико ћете стевије стављати у своју храну зависи од произвођача.

5) НЕМА КАЛОРИЈА, АЛИ НЕ ЗНАЧИ ДА ЋЕТЕ СМРШАТИ АКО ЈЕ КОРИСТИТЕ УМЕСТО ШЕЋЕРА - Можда вам стевија звучи као чудотворни раствор који помаже у мршављењу, али још не постоје докази да је она некоме помогла да смрша. Чак су они који пију дијетална газирана пића гојазнији. Многе студије су показале да вештачки заслађивачи повећавају шансу за гојазност и дијабетес. Али што се тиче стевије, још увек нису утврђена њена негативна и позитивна дејства на здравље.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар