Детоксикација – због чега је важна?

Чишћење организма не значи само промену навика у свакодневној исхрани него и вежбање и одговарајућу негу тела.

Здравље 12.09.2014 | 20:15
Детоксикација – због чега је важна?

Уз бројне благодети и лепоте које вам пролеће доноси, многи људи, управо у овом делу године, осећају већи умор него иначе, поспаност, вртоглавицу, главобоље, мигрене, али и раздражљивост, као и бол у зглобовима. Све су то главни симптоми пролећног умора.


Главобоља, проблеми с кожом, непријатан задах, надутост, затвор, лоше расположење... Ако те знакове препознајете код себе, вашем телу врло вероватно је потребна детоксикација.

Али, због чега је она важна?

Кад у свој организам уносимо превише шећера, масноћа, адитива и других штетних материја, он мора да потроши доста енергије како би се очистио од отрова. Временом му остаје све мање енергије за друге метаболичке процесе, па се успорава његов рад. Јетра и бубрези као главни „чистачи“ постају преоптерећени. Иако је то главна ставка, чишћење организма не подразумева само промену навика у исхрани него и вежбе, али и одговарајућу негу тела.

Више благодети
Пост служи да се организам ослободи од отровних материја. Многе ће на детоксикацију навести жеља да изгубе који килограм, заборављајући и на друге њене благодети као што су лепша кожа, побољшање кондиције, више енергије, мање целулита...

Иако би свако требало да одабере начин чишћења тела који му највише одговара (за неке је то знојење, односно подстицање дехидрације у саунама или пак масажа у салонима лепоте), најбоље и најделотворније је очистити организам од отрова које уносимо храном. Већина стручњака препоручиће вам детоксикацију воћем и поврћем. Дакле, за доручак се увек једе воће, а за ручак и вечеру поврће (ако не можете да издржите глад, поврћу можете додати кувани пиринач).

Најкорисније воће и поврће
Иако постоје многе детоксикационе дијете које трају и недељама, детоксикацију је препоручљиво спроводити једном у месец дана, и то најбоље у трајању од 36 сати до максимално три дана. Први дан нећете осећати никакве промене, осим вероватно глади, али припремите се да се већ други дан појави главобоља и, свакако, непријатан задах због тога што организам почиње да излучује отровне материје (то ћете знати по белим наслагама на језику).

Ако се одлучите за детоксикацију дуже од три дана, што се не препоручује без лекарског надзора, могли бисте да се осећате уморно, да имате главобоље и чешће промене расположења.

Током детоксикације је допуштено да се пије вода и евентуално напици од воћа и поврћа које ћете сами припремити, али никако не би требало да конзумирате кафу, чај и алкохол. Свежи сокови од воћа и поврћа нуде дозу хранљивих материја која се не може мерити са куповним соковима.

Како бисте добили најбољи тоник за чишћење и јачање имунитета, направите сок од четири шаргарепе и две зелене јабуке. Такође, сок можете направити од 125 грама малина, две брескве и једне јабуке. Тај сок
нарочито је добар за анемичне особе и оне који осећају умор и исцрпљеност.

Ананас, артичоке, цвекла, бели лук, грожђе, јабуке, зелено лиснато поврће, лубеница, першун, манго и празилук најбоље су намирнице за чишћење организма. На пример, празилук подиже ниво такозваног доброг холестерола и помаже у регулисању шећера у крви, зелена салата помаже функционисању пробаве и она је главна намирница за чишћење јетре, јабука снижава холестерол и садржи пектин који помаже уклањању токсина, док першун као диуретик подстиче мокрење, па је врло добар за рад бубрега.

Ананас је једна од најкориснијих намирница у мршављењу, али и у детоксикацији организма уопште. Он побољшава пробаву, односно подстиче рад црева, а идеалан је и као међуоброк.

Покрените цело тело
Како детоксикација не значи само промену прехрамбених навика, врло је важна и физичка активност. Ходање, трчање и прескакање ужета аеробне су вежбе које ће вам помоћи да лакше сагорите масноће, побољшате општу кондицију, али и да учврстите мишиће.

У почетку ће вам бити довољно петнаестак минута вежбања, а како будете стицали кондицију, продужавајте и време проведено у одабраној активности. Ако највише волите да ходате, комбинујте лагано ходање са оним брзим, односно жустрим, а док ходате, повремено подижите колена до груди.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

19.01.2015 12:26

Шта постижемо узимањем свеже цеђеног сока од алоје? -Алоја најпре делује у танком цреву тако што очисти цревне ресице, нормализује варење и обезбеђује уредну столицу. -Јача опшу отпорност организма и помаже у самоодбрани од болести. -Храни сваку појединачну ћелију и најбољи је природни детоксикатор организма:ослобађа организам од различитих отрова и штетних супстанци, посебно слободних радикала који могу да оштете нормалне ћелије или да изазову малигну алтерацију. www.алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ