Кад Рим слави рођендан

 

Гладијатори, коњаници и жене са цвећем у коси оживели су славну историју вечитог града прослављајући дан његовог оснивања

Путовања 25.04.2012 | 09:38
Кад Рим слави рођендан

 

Постоје различите теорије око тренутка оснивања Рима, али једна легенда је њеним становницима нарочито драга – прича о Ромулу и Рему. Браћа близнаци су рођени из ванбрачне везе бога рата Марса и весталке Силвије.

Када је за то сазнао краљ Амулије, наредио је да се браћа удаве у реци Тибар, међутим, слуга их је ставио у корпу, па су се близанци убрзо поново докопали обале.

Ту је њихов плач чула вучица, која је данас симбол града Рима, дошла и подојила их својим млеком. Када су одрасли, убили су краља Амулија и заузели власт. Међутим, убрзо је између брате дошло до свађе око превласти и Ромул је убио Рема уз речи: "Нека свако овако прође ко пређе моје зидове" мислећи на суверенитет вечног града.

Сваког 21. априла у част тог догађаја, који се према предању десио 753. године пре нове ере, у Риму се организује велика прослава, а ове године у њој је учествовало чак 1.600 глумаца.

Одевени у костиме гладијатора, коњаника, дама из тог периода, шетали су главним улицама Рима пружајући туристима прилику да уживају у призору какав се ретко виђа.

Коментари / 0

Оставите коментар