Вечерас прва дебата Бајдена и Трампа за изборе 2024.

- Прва дебата председничких кандидата у САД, актуелног председника демократе Џозефа Бајдена (81) и бившег председника републиканца Доналда Трампа (78) биће одржана вечерас у оквиру кампање за изборе који ће бити одржани у новембру.

Свијет 27.06.2024 | 10:11
Вечерас прва дебата Бајдена и Трампа за изборе 2024.

Дебата почиње у 03.00 сати у петак по средњеевропском времену и биће емитована из студија Си-Ен-Ен-а (ЦНН) у Атланти у америчкој држави Џорџији.

Дебата ће се такође истовремено емитовати на другим мрежама, преноси ЦБС, а како је раније саопштено, изборни штабови кандидата пристали на нова правила, која обухватају и гашење микрофона.

Модератори ће бити водитељи ЦНН-а Џејк Тапер и Дејна Беш, а пренос би требало да траје сат и по, уз две паузе за рекламе, преноси Глас Америке.

Пауза за рекламе није било када је, током протекле три деценија, за ТВ сучељавања била задужена Комисија за председничке дебате. То више није случај.

Први пут од 1976. године, у студију неће бити публике.

Оба кандидата пристала су да им се микрофони угасе када није њихов ред да говоре, чиме се умањује могућност упадања у реч. Током дебата уочи председничких избора 2020. године, Трамп и Бајден су више пута прекидали један другог.

По угледу на претходне године, модератори ће "користити сва средства на располагању да воде рачуна о времену и осигурају цивилизовану расправу", саопштио је ЦНН.

За разлику од претходних година, кандидати неће имати уводна излагања. Имаће два минута да одговоре на питање, са репликама од једног минута и одговорима на реплике. Модератори ће такође имати дискреционо право да одобре додатни минут. 

На крају дебате, кандидати ће имати два минута за завршне аргументе.

Према ЦНН-у, бацањем новчића биће одређене позиције кандидата на подијуму. Неће моћи да доносе унапред написане белешке, већ ће им бити дат папир, оловка и вода. 

Представницима изборних штабова неће бити дозвољено да разговарају са својим кандидатима до краја дебате.

Сви кандидати ван главних странака, укључујући Роберта Ф. Кенедија Млађег, нису успели да се квалификују за фазу дебате до истека рока који је поставио ЦНН - 20. јуна.

Кандидати су морали да добију подршку од најмање 15 одсто у четири одобрена национална гласања и да буду на гласачким листићима у довољном броју држава да би могли да освоје 270 гласова у Електорском колегијуму, што је праг за освајање председничког места. 

Штаб Кенедијеве кампање саопштио је у уторак да ће имати сопствену "дебату" у исто време када и се одржава дебата Бајдена и Трампа и која ће се преносити онлајн. 

ЦНН није саопштио које ће теме бити заступљене у дебати.

ЦБС наводи да су могуће теме гранична безбедност и миграције, као и право на абортус, али и Трампова осуда за кривично дело у случају тајне исплате порно звезди Сторми Данијелс пре избора 2016. године.

Могућа тема је и осуда Бајденовог сина, Хантера, за куповину и поседовање пиштоља док је био зависник од кокаина, ако и питање економије.

Датум овогодишње дебате је најранији у америчкој историји, са кандидатима који још нису формално прихватили номинације својих странака. И Бајден и Трамп ће то урадити на страначким конвенцијама.

Републиканска конвенција је наредног месеца у Милвокију, у Висконсину, а демократска у августу у Чикагу, у држави Илиноис.

Планирана је још једна дебата, 10 септембра, а домаћин ће бити телевизијска мрежа Еј-Би-Си њуз (АБЦ Неwс).

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛ

27.06.2024 10:25

Претпостављам да це један другог називат сенилним старцима. Једино це Трамп прицат како це ријесит све Проблеме свијета ("има најбоља ријесења") без да казе како и ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.06.2024 13:58

Бајден це Трампа звати тата. Мада, не треба да изненади, ако га који пут ослови и са мама.

Name

БЛ

27.06.2024 15:10

А што би рекао како што,

Name

Пензионер

27.06.2024 11:09

У ком старачком дому се снима дуел...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два система

27.06.2024 11:55

Кандидати су оцајни, ипак треба имати у виду да се дебате овакве врсте у Русији не могу видјети. Праве опозиционаре Путинов резим је затворио или убио или им забранио кандидатуру, а и она 3 лазна кандидата су била сама на дебати на дрзавној тв под строгом контролом, јер је Путин одбио да уцествује. Толико о његовој храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

27.06.2024 12:33

Циркусијада! Реалити узиво за америцку јавност...Је ли ико стварно мисли да се њих двојица иста питају? У томе и јесте проблем сто нико ниста не зна ко тамо води политику и у ком правцу. У Русији се барем зна ко доноси одлуке па се свако цисто и јасно мозе и одредити према тим одлукама. У САД нико, али НИКО јавно нема појма ста се десава...Засто се упорно занемарује Кеннедy као кандидат???!!! Оцито није под контролом тих неидентификованих, здравих или болесних умова иза сцене...

Name

Ре,два система

27.06.2024 13:06

Какве сад везе,има Русија,и Путин,са сенатом у Америци?Свеједно,и поред такве "ДЕМОКРАТИЈЕ",САД,ПРЕДСТАВЉА УЗОР СИЛЕ,ЛОПОВА,И ЛАЖИ!

Name

Одговор

27.06.2024 14:54

Недавно су били избори у Русији па сам их упоредио,а рекао сам да су и Трамп и Бајден катастрофа. Све то сто си написао да САД представљају, представља и Русија, само питај руске комсије, које су медјусобно удаљене хиљадама километара - Украјину, Пољску, балтицке земље, Казахстан, Грузију и реци це ти да је и Русија сила, лопов и лазов.