Ускоро оптужница Осмици и Дебевцу, ово су детаљи

Тужилаштво Босне и Херцеговине при самом је крају истраге против хапшеног и суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића Осмице, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОСА), сазнаје „Аваз“.

Босна и Херцеговина 26.06.2024 | 16:58
Ускоро оптужница Осмици и Дебевцу, ово су детаљи

Према информацијама Аваза, оптужница ће бити подигнута најкасније за мјесец, тачније већ крајем јула, евентуално почетком августа.

Сазнајемо да Тужилаштво БиХ чека још само потврду одређених вјештачења, док је већи дио оптужнице спреман и полако се пише.

Под оптужницом би се могао наћи и радник Суда БиХ Милисав Пијук, који је хапшен у овом предмету. Једна од опција је да се предмет раздвоји или да се иде на споразум о признању кривице, што је врло изгледно.

Међутим, када је у питању двојац Дебевец и Осмица - који су хапшени средином децембра прошле године, а након три мјесеца притвора бране се са слободе уз мјере забране - ту су ствари много јасније.

Њима се стављају на терет злоупотребе положаја, уништавање доказа о нелегалном прислушкивању, лажно представљање, примање мита.

Тужилаштво је током истраге саслушало више од 50 свједока који су повезани с Дебевцем и Осмицом. Ради се махом о радницима Суда и ОБА-е, који су до у детаље описали шта су и како радили, прије свега према упутама Дебевца.

Један свједок је тужитељици Бојани Јоловић до у детаље описао шта је све морао радити према наредби Осмице и Дебевца, те како су уништавани акти о прислушкивању, њих више од 60. Јасно је описано зашто су баш прислушкиване дежурне судије Суда БиХ, као и два сарадника Тужилаштва БиХ.

На стотине је материјалних доказа који ће поткријепити наводе Тужилаштва.

(Аваз) Фото: Аваз

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Симо

26.06.2024 18:13

Јел се појављује бурле у истрази, дебевц је био његов играц. Нема гдје он није себе уградио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

26.06.2024 20:28

По три мјесеца кућног притвора.

ОДГОВОРИТЕ