Uskoro optužnica Osmici i Debevcu, ovo su detalji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pri samom je kraju istrage protiv hapšenog i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA), saznaje „Avaz“.

Bosna i Hercegovina 26.06.2024 | 16:58
Uskoro optužnica Osmici i Debevcu, ovo su detalji

Prema informacijama Avaza, optužnica će biti podignuta najkasnije za mjesec, tačnije već krajem jula, eventualno početkom avgusta.

Saznajemo da Tužilaštvo BiH čeka još samo potvrdu određenih vještačenja, dok je veći dio optužnice spreman i polako se piše.

Pod optužnicom bi se mogao naći i radnik Suda BiH Milisav Pijuk, koji je hapšen u ovom predmetu. Jedna od opcija je da se predmet razdvoji ili da se ide na sporazum o priznanju krivice, što je vrlo izgledno.

Međutim, kada je u pitanju dvojac Debevec i Osmica - koji su hapšeni sredinom decembra prošle godine, a nakon tri mjeseca pritvora brane se sa slobode uz mjere zabrane - tu su stvari mnogo jasnije.

Njima se stavljaju na teret zloupotrebe položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita.

Tužilaštvo je tokom istrage saslušalo više od 50 svjedoka koji su povezani s Debevcem i Osmicom. Radi se mahom o radnicima Suda i OBA-e, koji su do u detalje opisali šta su i kako radili, prije svega prema uputama Debevca.

Jedan svjedok je tužiteljici Bojani Jolović do u detalje opisao šta je sve morao raditi prema naredbi Osmice i Debevca, te kako su uništavani akti o prisluškivanju, njih više od 60. Jasno je opisano zašto su baš prisluškivane dežurne sudije Suda BiH, kao i dva saradnika Tužilaštva BiH.

Na stotine je materijalnih dokaza koji će potkrijepiti navode Tužilaštva.

(Avaz) Foto: Avaz

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Simo

26.06.2024 18:13

Jel se pojavljuje burle u istrazi, debevc je bio njegov igrac. Nema gdje on nije sebe ugradio

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

26.06.2024 20:28

Po tri mjeseca kućnog pritvora.

ODGOVORITE