Зашто на УКЦ-у често недостаје довољно лијекова?

„Није само проблем са лијековима за хемофилију. Често дам виђао и несташице цитостатика и других лијекова за веома озбиљне болести. Видио сам и да се терапије полове, што је криминално јер се угрожавају животи пацијената. Љекари се сналазе како могу“, објашњава Ђурић.

Република Српска 22.06.2024 | 20:41
Зашто на УКЦ-у често недостаје довољно лијекова?

Универзитетски клинички центар Републике Српске поново нема љекова. Овај пут, лијекови недостају на одјелу педијатрије. 

У јавности се појавио налаз из Универзитетског клиничког центра Републике Српске у којем се због недостатка лијека у болничкој апотеци родитељи позивају да лијек за један од облика леукемије купе сами. Директор Владо Ђајић, коментаришући раније несташице пренаталитетних тестова за труднице, одговорност је пребацивао на Закон о јавним набавкама. 

„Највећи проблем када је мој посао у питању јесте Закон о јавним набавкама гдје ми муку мучимо. Обичне газе некад немамо 15 дана и ја морам просити. Просити од добављача да ми дају џабе на мој образ и ауторитет, да ми позајме. Једном два мјесеца нисмо имали тоалет папира“, рекао је Ђајић-

Упркос редовним количинама лијекова које добијају, пацијенти који болују од хемофилије, због непостојања додатних количина лијека, могу се наћи у стању животне угрожености, каже Борисав Ђурић. 

Дешава се да ми имамо одређене проблеме које редовне количине лијека не огу ријешити да морамо да се јавимо у УКЦ да би се осигурале додатне количине лијека и зауставило крварење које може животно да нас угрози“, истиче Ђурић.

Рјешење је да УКЦ на вријеме набавља довољне количине лијекова, како не би долазило до несташица и угрожавања живота пацијената, сматра Ђурић. 

„Није само проблем са лијековима за хемофилију. Често дам виђао и несташице цитостатика и других лијекова за веома озбиљне болести. Видио сам и да се терапије полове, што је криминално јер се угрожавају животи пацијената. Љекари се сналазе како могу“, објашњава Ђурић.

За Дијану Јешић, генералног секретара Народног фронта, нема дилеме о томе ко сноси одговорност за несташице лијекова. 

„Увијек је крив менаџмент менаџмент ма колико они пребацивали лоптицу на ФЗО или на Закон о јавним набавкама. Добар менаџмент треба да планира своје набавке у складу са законом. Ово није први пут да лијекова нема, у марту није било цитостатука, а нема их ни сад. Знам да неки онколошки пацијенти купују лијек у Хрватској“, тврди Јешићева.

За најсавременији клинички центар у региону, али и шире, како га директор Владо Ђајић поносно назива, несташице лијекова, самоубиства пацијаната и криминалне афере у којима нестају милиони марака, сувише су честа појава, закључује Јешић. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

22.06.2024 20:51

Који Ђајић јадни ми са њим. Па човјек нас брука на сваком кораку. Па УКЦ је постао брука свију нас а свима нам треба или нам може затребати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,Да,Да

22.06.2024 21:30

А сто подрзавате њега...Дзајица... и оботницу снсд на целу са мафијаском елитом династије Додига.

Name

Реалиста

22.06.2024 21:32

Глупи народ није ниста боље ни заслузио..кад никуд даље од Лактаса није отисао и не види даље од носа

Name

Борац

23.06.2024 07:07

Какав министар,таква је и болница.

Name

Јинг јанг

23.06.2024 08:02

Сада каже да није било пар мјесеци тоалет папира. А ја се сјећам прилога на БН вијестима када су се пацијенти жалили да нема т. папира и гдје Ђајић изјављује фа има али га пацијенти и дио особља КРАДЕ!

Name

За јинг јанг

23.06.2024 11:58

Ма у Добојској болници нема врата на WЦ а има папира то је рјесење папир је набављен.

Name

Роб

22.06.2024 20:51

зато насим политицарима немањка провода кафана и ресторана ,а закон о јавним набавкама они усвајали . Па зато имамо најсавременију болницу ,да није тузно било би смјесно ......е мој народе зар неко ради за нас??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.06.2024 22:13

Ако купе љекове како це правити журке

Name

Бесплатна ЗЗ

22.06.2024 21:18

Комшија с карциномом плућа на погодном мјесту за операцију требао је да иде у Сремску Каменицу да му се то одради. Прошло је 2 мјесеца од тог конзилијума и ево га чека да самре. Дошапнуто му да припреми 5000 ојрића и упутница има да буде одмах. Нема пара, нема операције, нема никакве прописане терапије. Човјек се испоздрављао са свима и ево га, чека крај. Сад је већ у гадним боловима. Да бар није годинама одвајао за "бесплатну здравствену заштиту", можда би данас и имао да напуни џепове докторима. Ко има, тај ће да живи, а ко нема, нека угине као псето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

22.06.2024 21:42

Нек wе обрати Јуриŝићу. Јуриŝић је један.

Name

Бесплатна ЗЗ

23.06.2024 01:52

Бојим се да је касно. Породични др је немоћан. Једино му може на своју руку давати морфијум, јер сматра да је то у међувремену ухватило маха и метастазирало и да одбројава своје дане. Шта да се ради... Тешко је, али бар знам да је живио поштено као човјек и да ће поштено да нас напусти. Медицинску мафију не занимају људски животи, него само проклете паре. Људи су за њих бројеви и добре муштерије ако могу да их измузу. Ко нема, он је за њих изгубљена муштерија.

Name

Нема цитостатика

22.06.2024 22:09

Ем се људи боре са болесцу, ем са проблемима због лосег функционисања здравственог система…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укц је пропао

22.06.2024 22:43

Нема лијекова , нема постељине, нема клима ...на висим спратовима гори глава , а богами нема довољно ни техницара и сваким даном све висе одлазе... Аларм се одавно упалио, али реакција изостаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чова

22.06.2024 22:50

Гласали сте, сад ни лијека нема.... Штета а била је лијепа република.... Сад је само љуштура, само гласајте .... Ништа неће ни бити ни остати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.06.2024 00:33

Била би стета голема, мозда додјемо памети, и спасимо ста се спасити да? Сами позар треба брзо гасити.

Name

Мирослав

23.06.2024 00:27

Теско ми је поверовати у ову прицу, ако је само један мали део тацан то је криминал, узас, пакао за пацјенте. Ста то знаци, лекари се сналазе како могу? Ко то полови терапију, лекари, јел то то сналазење? Е у то да лекари полове терапију, ми је немогуце поверовати? Хематолоско одељења, је захтевно одељење, треба струцњаке, сву потребну терапију, посебан нацин рада, пацијенти морају имати конфор, и терапију по протоколу, какво црно давање терапије на пола? Ако нема свега сто је потребно, одељење треба затворити, и пацјенте слати, тамо где се могу лецити. Паре, да знају бити проблем, али тросење пара на неадекватно лецење је бацање пара. Бозе кад овакву прицу цовек процита упласи се. Има ли ко у дрзави и у УКЦ да се пита, како је пацјентима, и породицама, кад знају да немају лецење по протоколу струке? УКЦ, институција највецег ранга у струци, полови терапију пацјентима, ресење је кљуц у браву. Такав УКЦ, мозе бити само локална болница, а никако не универзитетни, едукативни, клиницки, медицински центар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јешићева,

23.06.2024 06:16

Што се петљаш, тамо гдје ти није мјесто? Лијекова би требало да има у болницама, поготово за дјецу. Хајд отиђи у боље снабдјевену апотеку и од 10 лијекова можда нађеш 5,нема јел и то Др. ДЈајић крив, сви се сналазимо неко по Србији, мада и њихови људи лијекове купуји код нас. Нигдје није сјајно. А, што се тиче самоубистава, то је толико јадно и ниско са твоје стране, да нема даље. Недао ти Бог да дођеш у ту ситуацију да о томе размишљаш, и за то оптуживати било кога из болнице је дно, дна. Јадан и болестан начин скупљања гласова, кажу да примаш 3 плате јеси ли размислила да макар једним дијелом неком помогнеш, хуманисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2024 13:03

Колико плата прима владо црта и папак стевандиц? За зурке и дивљање има новца а за климу,лекове и пацијенте нема. Сједи 1 имас од мене.

Name

Истина

23.06.2024 07:50

Трују нас национализмом и осталим лажима већ 30 година ,даље их бирамо у шта даље рећи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

23.06.2024 07:56

Нема тоалет папира 2 мјесеца?Нема га никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Ђајић

23.06.2024 08:35

Немој лагати била сам у болници и ви никад немате ништа..Ви нигдје на било којем одјелу немате ништа.2021 са Пулмологије слала особи лијек на Онкологију,.. Халал било,а зато сте ви криви..А ја као особа која има дијабетес,, и не плачам по неком правилу ништа, све куповала од завоја до инфузија..Ви немате ни топлу воду нити купатило за пацијенте ..Само ти иди тепави пјевати под шатором скупа са Бурлом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

23.06.2024 08:44

Силни сељаци лопови дошли у град и сад им сметају сељаци лопови у здравству. Почните да друкате своје рођене, кумаре и земаре, па ће институције бити поштене. Ко год понесе паре умјесто пријетње, саучесник је у лоповлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бајич

23.06.2024 09:11

Мора Џаја и његови пулени, да плате концерте Бресквице, Брене, Цеце. Шта је њима за пацијенте? Дај само да се мало провеселимо, то нам је важније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.06.2024 10:24

Дјајиц не зна разлику измедју медицинског и техницког гаса, а заврсио медицински факултет?. Могли су уместо техницког гаса да користе обицан ваздух, нико не би приметио разлику, а зарада би била бескрајна. Уз све то он воли „бели снијег у цртама“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

23.06.2024 16:34

Мој пријатељ, у терминалној фази болести, је прошле гпдине тамо лежао петнаестак дана, Породица је потрошила доста за набавку лијекова, којих код Ђајића није било (у свакој апотеци их има!) иако су на приоритетној листи, Здравствени фонд је тек трећину намирио. Толико о здравству у Додикленду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

23.06.2024 20:18

Оне сестре у УКЦ не пустају телефоне из руке, ку..е које неком п... , нема самилости за пацијенте. Дно дна, боље се убити него горе код др Дјаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

вера

24.06.2024 00:06

њима не фали ништа..они и њихови се лијече ван бих

ОДГОВОРИТЕ