Здравствени радници од Владе траже повећање плата

„Оно што се као одређени феномен показује овога љета, да одређене колеге не иду да раде у струци, него једноставно траже нека друга занимања, која им нуде могућност да зараде и да својој породици омогуће неки мало бољи живот“, истиче Шербеџија.

Република Српска 22.06.2024 | 20:35
Здравствени радници од Владе траже повећање плата

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске те Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске упутили су захтјев Влади Републике Српске за повећање плата здравственим радницима за 20 одсто. Како су истакли, неопходно је да се радници задрже, јер са оваквим платама неће имати ко да нас лијечи. 

За свој рад здравствени радници у иностранству могу да добију два до три пута већу плату, него што је имају овде. Они који су тек завршили сколу или факултет, запошљавају се на неколико година да би стекли искуство, а затим одлазе у иностранство, јер су тамо тражени и цијењени. Из синдиката  ових радника тражили су од Владе да реагује, док још има времена.

„Те плате су, можемо слободно рећи на граници сиромаштва. Ако узмемо у обзир да једна медицинска сестра у просјеку добије плату 1200 до неких 1300 – 1350 КМ, говорим о основној плати, а знамо, сви смо свједоци колики је пораст цијена посљедних година, неке ствари су и до 50 посто основних намирница, поскупјеле, значи долазимо до закључка да ми једва и преживљавамо. Нећемо рећи да преживљавамо, али ето, на неки начин преживљавамо.

Тај захтјев који смо заједно са Синдикатом доктора медицине Републике Српске упутили, то је више вапај неки да се уради нешто“, каже предсједник Синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске Мирко Шербеџија.

Иако су хтјели да се баве медицном, поједини здравствени радници принуђени су да одустану од свог заната.

„Оно што се као одређени феномен показује овога љета, да одређене колеге не иду да раде у струци, него једноставно траже нека друга занимања, која им нуде могућност да зараде и да својој породици омогуће неки мало бољи живот“, истиче Шербеџија.

Чак и у Федерацији БиХ плата медицинских радника дупло је већа, упозоравају љекари. И у земљама у региону плате су много веће, па они, којима је досадило да раде за нешто више од минималца, прелазе да раде у Хрватску, док су у Српској принуђени да поново запошљавају раднике у пензији. 

„Нама се дешава да наши доктори, доктори из околних мањих градова, који су на граници са Хрватском, одлказе управо у Хрватску, гдје су плате два до три пута веће у односу на плате у Републици Српској. Дакле плата рецимо доктора опште медицине је мало већа од минималца и то је срамота. На тај начин ми не да нећемо задржати ове докторе који су ту.

Ми већ годинама немамо ни једног доктора на бироу, значи нико више није заинтересован од нових доктора, да остају овде и да раде, ријетко ко, посебно када су мањи градови у питању. Ми смо рецимо у ситуацију, не само у Приједору, него и у другим градовима Републике Српске, да смо морали да вратимо људе који су у пензији, значи докторе који су у пензији, да раде“, каже др медицине, интерниста и кардиолог Маја Драгојевић Стојић.

Главна и одговорна особа за финансије, министарка Зора Видовић није упозната са темом.

„Ја не знам за тај захтјев. Вјероватно је, као што је и логично, захтјев дошао у Министарство здравља. Још није било то на Влади, па ево сачекаћемо да се Министарство огласи“, рекла је Видовић.

А како Видовићева није упућена, питали смо и Министарство здравља да ли ће плате здравствених радника бити повећане, али до закључења овог прилога, одговор нисмо добили. Такође захтјев синдиката за уређење струке кроз законске регулативе, у Министарству стоји од 2018. године. Рад на том пољу зауставила је корона, али од пандемије је прошло четири године. 

(БН) Фото:

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

22.06.2024 20:51

ЗИВИТЕ ОД ДОДИГОВОГ ПАТРИОТИЗМА ..И ОД ЊЕГОВИХ 100 КМ...СТА КУКАТЕ...А ЗА ОНЕ КОЈИ НЕГЛАСАЈУ ЗА МАМЛАЗА БУРЛУ . ПОРУКА...ДОДИТЕ У МУНЦХЕН КЛИНИКУ ГРОС ХАДАН..ЛМУ...ОДМАХ ДОБИЈЕТЕ ПОСАО..ТА КЛИНИКА ДАЈЕ И СТАНОВЕ ..ОД АПАРТМАНА 320 Е..ДО ТРОСОБНОГ СТАНА 600 ЕУР..И ПЛАТЕ СУ 5 X ВЕЦЕ НЕГО ТУ..И ЈА РАДИМ У ОВОЈ КЛИНИЦИ..СВИХ ПРОФИЛА ТРЕБА ...НАЈ ВЕЦА КЛИНИКА У ЈУЗНОЈ ДЕУЦЛАНДУ..КРЕНИТЕ ОДМАХ ..СВИ СМО СЕ СНАСЛИ ..ОВАМО..БЛУЦАНИН..САМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

22.06.2024 21:13

Убиј се

Name

бранкобл

22.06.2024 21:44

Замолио бих те колега двије ствари, као прво-обрати пажњу мало на писање да не кажем Граматику. Фасциниран сам дозом неписмености. Као друго, кад већ људе информишем нешто , наведи тачан назив своје Болнице која се зове Гросхадерн. Пошто живим и радим у Минхену , поред Болнице Десно од Изара(рецхт дер исар) то је најгора болница за рад за здравствене раднике.

Name

Панда

23.06.2024 00:11

Какви сте струцњаци и то вам је много. Како вас није срамота реци ста сте по струци,кога сте излијецили а да то није обицна прехлада и касаљ,народ се сам лијеци.

Name

Ре

23.06.2024 08:47

Немој се ни враћати! Од одјеће имаш пиџаму и радно одијело...остало ти и не треба, док не подјеш овамо у "мрак" да пооијеш "бир" и возиш "гетрибу" коју си купио на кредит и ствараш проблеме у саобраћају ,јер не возиш тамо....Без таквих смо створили Републику Српску и очуваћемо је.

Name

Ветеран

23.06.2024 09:15

Бозе драги сваста и ова болница у Минхену прима.Па ти како си образован таман толико да цувас овце,а у болници нема оваца па ме бас интересује ста тамо радис.

Name

КЛИНИКА ГРОС ХАДАН МУНЦХЕН

22.06.2024 20:52

КРЕНИТЕ ОДМАХ ДАЈУ И СТАНОВЕ У КЛИНИЦИ ПЛАТА 5 X ВЕЦА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

22.06.2024 20:55

Сад тразите повецања плата кад нам влада води борбу са опозицијом у вези 9 Јануара,а ви о платама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миловиц

22.06.2024 21:00

Ма ти сто писес да здравствени радници у иностранству имају два до три пута вецу плату, па ти стварно немас појма или си из буквално из резима: не два до три пута него сест до десет пута, зависно од дрзава у европи. нецу користити правопис јер и није потребно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранкобл

22.06.2024 21:47

Ја сам конкретно отишао са плате од 1000км за 240+ сати рада(на УКЦ), на плату од 6500 км за 162 сата мјесечно(додуше почетна је била око 3000км)

Name

Влашћу обесправљени грађанин

22.06.2024 21:21

А нај боља клиника у регији,рече Ђаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.06.2024 21:21

Отишле су ваше паре на Бају и Гоција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

22.06.2024 21:22

Они тразе вецу плату, момци 9. јануар је битан, кад рјесимо 9. јануар, проблем плата се сам рјесава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

22.06.2024 21:24

Срам их било . У ова тешка времена траже повишицу. Они су страни шпијуни и домаћи издајници . Плате треба повећати ако има новаца и могучности министрима безбједности и трговине . Они нас бране од нестанка . Од злог запада . Они жртвују себе за наш опстанак . Тражити повишицу у ова тешка времена је чин издаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

22.06.2024 21:37

Па гдје сада да тразите плате кад је криза, домаци збирови и Американци се пропели на задње ноге да нам срусе ово благостање!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2024 21:57

Овдје је стално нека криза. О свему се прица, само не о мизерним платама. А политицари, највеци сљам и олос у народу, они и не зиве од плата, вец од примања. Нико овдје не мозе достојанствено да зиви са платом медицинске сестре. Да су мање крали , било би и вецих плата за раднике.

Name

Ре Ранко

23.06.2024 07:56

Живе људи сваку дан и иду у трговину.Коме политика плаћа рачуне,тај се њоме бави. Кад он ви људи оду а сваки дан одлазе,шта ће сиротиња,може само умирати!

Name

УКЦ

22.06.2024 22:34

Није висе само ни до плате . На УКЦ једна сестра ради на 20 пацијената... Услови за рад су катастрофални , клима не постоји , особље се " топи" скупа са пацијентима. У таквом амбијенту је немогуце нормално дисати , а замислите како је тек радити. Срамота за ову дрзаву и све побјезе , а тако и треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре УКЦ

23.06.2024 08:53

Проблем су подобни који муљају са боловањима. Да постоји комисија која контролише присуство на кућној адреси током боловања, сви би се вратили на посао. Али онда тек не би било мјеста за паркинг, јер је стално одсутан велик број људи.

Name

Весна Бајич

22.06.2024 23:00

Кад видите да једна глупача као Сања Вулић, има плату, 7,5 хиљада КМ, за нерад а доктор који спашава живот 3 до 4 хиљаде КМ, Одмах паметном мора бити јасно, да је Власт корумпирана, да им не требају људи са знање, већ подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2024 19:29

Који др има плату 3000-4000???Од кога потиче информација???

Name

Реално

22.06.2024 23:04

Постујем и подрзавам захтјеве сундиката. Медјутим то не знаци да мед.сестре и сл.приватизују своје клинике по УКЦ гдје раде. КАРДИОЛОСКИ преглед морате лицно заказати са упутницом,а оне месетаре и продају термине. Ко не вјерује нека провјери и заказе за ... Децембар!?!???? Дјаја ти ... Пјевај воле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСМАЦАНИН

23.06.2024 06:42

Мизерно је тразити плату 20 посто за здравствене раднике а по готову за докторе Примјера ради ако код нас у Осмацима скоро сваки радник опстине вецина са средњом или са приватни факултета има скоро дупло веца примања њима треба провецање сто посто

Name

Господо,

23.06.2024 06:35

Лако је речи, иди на запад. Е, прије тога оставити и заборавити своје безобразно понашање код куће, типа сад не могу, дођите сутра, назови послије, сваки час испијање кафе и пушење, разговор са колегицом док 10 пацијената чека, а не смије вас прекинути, и кад назовеш хитну помоћ, а они дођу за 3 сата.Све то оставити код куће и у нове радне побједе. Тамо не можеш не радити и зарадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

23.06.2024 06:35

Апсолутна подршка медицинским техничарима.Плате им треба дићи много више.Они су стуб здравственог система. Доктори су друга ,,фела".Њима ово стање одговара.Сви раде приватно и деру народ.Довољно је мало погледати каква аута возе и какве дестинације посјећују. На жалост мало их је моралних!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

23.06.2024 07:50

Такође,професор у средњој школи има 1600КМ плату(без радног стажа),у шта је уграђено регрес,топли оброк..И они траже боље плаћене послове,а дјецу уче они са приватним факултетима или друге струке(проф. физике предају математику и сл.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

23.06.2024 13:51

Наставници у основној школи имају 1373 КМ, наравно ту им је и топли оброк и регрес. Председник Синдиката образовања ноћима не може да спава, толико се секира да је и смршао. Важно је да Њему и њему не фали!!!

Name

Србислава

23.06.2024 16:19

А колико та просвета ради ??? Колико слободних дана ??? Ко их контролише??/ А колико и коме држе инструкције... А здравство ,нико се на телефон неће да јави... Па отиђите провјерите колоко је чекаоница пуна .. На одјелима сестре до два раде... Оде доктор приватно радит ,одоше и сестре.... А тек однос многих сестара у ноћној смјени не само сад ,већ је тако деценијама.... Али има и дивних доктора и сестара свакако. Синдикат овакав треба укинут јер нике користи од њих . Само чланарину троше.

Name

Има лијека

23.06.2024 07:52

Нека се стрпе док се не сагради и стави у промет онај паркинг на Паприковцу, каквог Европа још видјела није. Кад проради, ето лове, биће је као шодера, како то народ сликовито вели. Биће и за корупцију и за плате поштених медицинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ИСЦЕКИВАЊУ

23.06.2024 08:06

Да изгубљени Сераниц у времену и простору ,срам и стид га било поднесе оставку!!! Да га нејаки и весели предсједник владе који се гадја изјавама као грудвама а који невјесто толико да је залосно гледати колико лосе глуми премијера јер се , ниста не пита а и ниста не зна да и он поднесу оставке ако имају зрно људскости и морала !!! Медицинске техницаре и сестре сте хвалили у Корони , на сва звона сте звонили како су они најбољи , како их треба подрзати у свему и свацему ... Корона продје , васа подрска се изгуби негдје у васим лазима срам вас било лоповцине једне ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

23.06.2024 08:19

Онај ко зна да лијеци и има искуство 4000 марака плата. Онај ко не зна и бави се политиком минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.06.2024 08:20

Не знам откуд вам те цифре да мед. сестре имају 1300 км плату. Можда главна сестра са преко 20 год рада. Један др медицине који почиње радити има око 1500 км плату. Више има конобар са бакшом. А специјалиста око 2500 с тим да нема регрес, и топли оброк. Значи стварна плата му је око 2200. Нешто више од 1000 еура. За те паре не знам што би неко ишао на факултет и радио с болесним људима кад може те паре зарадити као чистачица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

23.06.2024 19:32

Управо тако ....видим коментар да др-и имају плате од 3000-4000км....у том случају не би ни тражили повишицу...

Name

Брацала

26.06.2024 21:01

Ма објављују ста им се казе зна се ко

Name

Додиг

23.06.2024 08:42

Шта је кметови, опет се буните!! Увијек вам мало. Има да гласате за мене и без пуно таласања а сендвича ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wили

23.06.2024 09:25

Треба прво средити лоповлук по домовима здравља и болницама па тек онда повисити плате.Немозе се добити термин за три мјесеца само да би доктори могли зарадити и приватно исти дан заказу.У болницама неце да приме теско болесног пацијента казу нема мјеста,а када доктору ставис у дзеп 100 Еура одмах има мјеста и лицно сам се увјерио на том одјељењу у 5 соба само 3 пацијента остали кревети слободни,а као нема мјеста.Дотакли смо дно даље нема ниста осим пропасти цитавог здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско за синдикалце

23.06.2024 10:00

Једино ресење је да синдикат организује колективно исељење др.мед. и м.сестара у Е.У.и тако присиле и на локалу и на нивоу Р.Српске /БиХ да повецају плате -са сценаријом као сто је био у Румунији 2017.год.Синдикални сефови -гдје сте-сјецате ли се Румуније 2017.год.;Предузмите несто конацно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искуство

23.06.2024 10:14

Нека иду у Сведске. Свакако овдје вјезбају на пацијентима, па послије побјегну у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

23.06.2024 12:44

Ако зелите промјене гласајте за промјене

Name

Дјаја

23.06.2024 11:26

Укц бл најбоља у европи ма у свету гласај и ради не питај за вецу плату зора није упозната а спремацице раде за минималац у који је урацунат регрес топли оброк па на крајју плата око 600км .то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.06.2024 17:39

Питам се засто недају плату достојну цовјека па свакако је тросимо у насој земљи и свима добро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нурсе 88

26.06.2024 20:56

Јој кад "струковни" покрену иницијативе. Залосно, да залосније не мозе бити!!!! Даље руке од сестара, немојте се молим вас висе борити за нас, сасвим је довољно све ово до сада. Мрс висе!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гага

26.06.2024 21:04

Ал бас 😔😔😔