НОС БиХ саопштио разлоге нестанка електричне енергије

Независни оператор система Босне и Херцеговине (НОС) саопштио је да су јуче одржали састанак с 40 учесника поводом нестанка струје у БиХ и региону.

Босна и Херцеговина 22.06.2024 | 15:15
НОС БиХ саопштио разлоге нестанка електричне енергије

На састанку су учествовали и представници Европске мреже оператора преносног система за електричну енергију, Регионална група Континентална Европа и остали учесници на којима је НОС БиХ представљен као директан учесник у санацији инцидента.

Ту су разматрани узроци довели до прекида у снабдијевању електричном енергијом у БиХ, Црној Гори, дијелу Хрватске и Албанији.

"Велике промјене у токовима, високе температуре, испад далековода у Црној Гори и Албанији у кратком размаку, први испади који су били у Црној Гори и Албанији (понављали су се и дан раније) довели су до јучерашњег прекида", истакнуто је НОС-а.

"Напонске неприлике у ИТ (немогућност смањења токова на каблу) каскадни испади... Према првим информацијама координатора СWИСС Грид десио се напонски колапс који је био неизбјежан. Распад је резултовао прекид у напајању електричном енергијом у БиХ, дијелу Хрватске (Далмација), дијелу Црне Горе те скоро цијелој Албанији", додају они.

Наводе да сада слиједи детаљна истрага, обавјештавање регулатора, формирање радних група, прикупљање података и свега онога што би могло довести до тога да се открију детаљи везани за нестанак струје и истичу да ће се наредни састанак одржати у понедјељак, преноси Аваз.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

22.06.2024 15:36

Струка ипак долази до изразаја Сада је много јасније него јуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2024 17:41

Европски диспецери су дали предност снабдијевању Украјине која је од некад највецег произвођача постала највећи потрошач струје. Ово ће се све чешће дешавати посто нај на југу Европе сматрају мање вриједним...дали смо им управљање далеководима и ово је резултат тога...

Name

Др

22.06.2024 16:25

Разлог је сто је Перица мјењо лицну на осигурачу. Науцио у лондону ниста се не сикирајте то тако треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

22.06.2024 17:02

Поцетак откривања Диагносе док заврсис прегледе наслусацемо се ако мозе само немој с радном групом да се не нараде ,а перица ту се не напрези ако буде потребне упутница па за Лондон

Name

ре

22.06.2024 17:30

Он бар то зна,код тебе то зена ради.

Name

Могу

22.06.2024 17:18

Набрајати ста хоце, лоповска посла....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краун

22.06.2024 18:19

Колапсу оваквих размјера сигурно су допринијеле високе температуре и велика потросња, али главни разлог се налази у незваницним испорукама електрицне енергије Украјини. Њихов систем је скоро потпуно унистен, а земља је огромна и самим тим има огромне потребе за енергијом. Европске земље им исту испоруцују, сто ствара преоптереценост система, посто смо сви увезани у тај систем, а насе локалне мрезе су поприлицно застариле, сто је комбиновано са временом и довело до колапса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

22.06.2024 18:48

Коначно да неко погоди. Пошто смо на крају ланца и зато што је стара мрежа, када је YК повукла велику снагу, све еу земље су одглумиле преноснике, па је остало да смо ми морали произвести то што треба послати за YК. Ово је једина истина коју нећете чути од било које еу институције.

Name

Рефа

22.06.2024 19:31

Стета да овакви експерти не раде у НОСу. Имате ли неке доказе за ово или су вам дојавили преко антене од алу фолије? То је сто је 400 кВ пренос направље у Титино доба и сто тиме управљају ухљеби са травницким и соколацким дипломама није спорно?

Name

Краун

23.06.2024 15:33

О цему ти? Казу да је основ присмености прво процитати коментар, па онда давати своје коментаре. Лијепо ти је написано да је наса мреза из "Титине" дрзаве и да је застарила. Не знам о каквим соколацким дипломама ти као струцњак прицас? Мора да су ови из Албаније и Грцке купили дипломе на Сокоцу, а мозда и у Травнику. Сто се тице тога да се струја дистрибуира у Украјину то није никаква тајна. О томе јавно говоре званицници западних земаља, као и саме Украјине. Какве ми везе имамо с тим? Теоретски мозда наса струја не иде тамо, али смо дио Европске електропреносне мрезе. Кад се преоптерети мреза, искоци квар на њеном најлосијем дијелу, а то смо ми. Лицно сматрам да наса струја ипак иде за Украјину, јер је Западу исплативо купити насу јефтинију и препродати по вецим цијенама Украјини, него продавати своју.

Name

Рамзес

22.06.2024 18:55

Поклапа се са поготком енергетских објеката у украјини, о чему ови наши ништа не знају. Зна ли неко други?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јумба

22.06.2024 18:56

Како се*у, у Србији кад грми ⚡пада киша 🌧 тропски дани врућине 🌡зима лед ❄ увијек има струје.. А овде нека мало вјетар одмах нестанак.. Зато што Додик краде новац не улаже се у ремонт итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Зока Кока Гајић

22.06.2024 18:58

Ја крадем струју, па можда сам оптеретио напон ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ф2

22.06.2024 20:20

Све лажу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

22.06.2024 22:25

Наравно да лазу, крију истину. Нове технологије, у које се многи куну, су довеле до тога да неко из досаде само стисне типку на тел, и оде све у три.Ово је само тест. А ово сто ови прицају, у то не би ни моје дете из петог основне повјеровало...

Name

Ре Мићко

23.06.2024 05:36

Браво, то је прави одговор!